27 octombrie 2021

Guvernul britanic solicită UE să ajusteze protocolul Irlandei de Nord

Harta IRLANDA DE N
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Londra a spus că o parte a populației din Irlanda de Nord și-a pierdut complet încrederea în document

„Protocolul Irlandei de Nord”, semnat ca parte a secesiunii Marii Britanii de la Uniunea Europeană (UE), trebuie modificat, deoarece tratatul în vigoare nu funcționează corect, potrivit purtătorului de cuvânt al premierului britanic, Boris Johnson pentru Brexit și afaceri internaționale, David Frost.

„Protocolul nu funcționează. O parte din populația din Irlanda de Nord și-a pierdut complet încrederea în el. Nu face ceea ce trebuia să facă, adică să apere Acordul de la Belfast. De fapt, se întâmplă exact opusul. Trebuie schimbat „, a spus Frost, vorbind în fața diplomaților europeni de la Lisabona.

El a adăugat că Protocolul Irlandei de Nord este, în prezent, „cea mai mare sursă de neîncredere între părți” și, prin urmare, „trebuie ajustat”. În acest context, reprezentantul prim-ministrului britanic a subliniat că mulți britanici văd în poziția fără compromisuri de la Bruxelles „o încercare de a utiliza [subiectul] Irlandei de Nord pentru a revizui rezultatele referendumului” privind Brexit.

Potrivit lui Frost, dacă UE refuză să facă compromisuri, Marea Britanie va fi forțată să aplice articolul 16 din protocolul menționat, care permite atât Londra, cât și Bruxelles-ului să ia unilateral măsurile necesare pentru a evita consecințe negative grave pentru economie și societate, pe termen mediu în Ulster. „Asigurarea păcii și prosperității în Irlanda de Nord este responsabilitatea noastră și aceasta ar putea include utilizarea articolului 16”, a spus el.

Propuneri britanice
În timpul discursului său din Capitala portugheză, Frost a furnizat și fragmente dintr-un nou document pe care Londra dorește să-l propună UE pentru a înlocui dispozițiile existente ale Protocolului Irlandei de Nord. Rezultă din acestea că, în special, Regatul Unit consideră necesara crearea unui organism special de arbitraj care să monitorizeze respectarea tratatului. Regatul Unit se opune faptului că Curtea Europeană de Justiție are ultimul cuvânt în disputele privind respectarea normelor UE privind piața unică în Irlanda de Nord.

Potrivit unui acord comercial încheiat în decembrie anul trecut între UE și Marea Britanie, Irlanda de Nord, care a părăsit Uniunea Europeană ca parte a Regatului, a rămas membră a uniunii vamale a UE. Acest dublu statut a evitat apariția unei frontiere între Ulster și Republica Irlanda, dar a necesitat introducerea unor proceduri de control în porturile Irlandei de Nord pentru transportul unui număr de mărfuri din alte părți ale Regatului Unit. Datorită numeroaselor dificultăți birocratice, furnizarea de produse britanice către Irlanda de Nord a fost în mod semnificativ îngreunată, ceea ce a provocat nemulțumirea în rândul populației locale.

UE insistă asupra menținerii frontierei vamale de facto între Irlanda de Nord și Marea Britanie în Marea Irlandei pentru a evita importul necontrolat de produse britanice din Ulster în Republica Irlanda, care este o țară a UE. Protocolul garantează că granița de pe insula Irlanda însăși trebuie să rămână transparentă și fără control pentru a păstra Acordul de la Belfast din 1998, care a pus capăt confruntării armate dintre protestanții loialiști și naționaliștii catolici din Ulster.

Experții britanici se tem că dificultățile legate de implementarea protocolului Irlandei de Nord se pot transforma într-o criză politică deplină în regiune. Pe fondul nemulțumirii față de dispozițiile protocolului din partea loialistilor care susțin legături strânse cu Londra, primul ministru al regiunii, Arlene Foster, a fost forțat să demisioneze în iunie. La începutul lunii aprilie, protestele împotriva protocolului au avut loc în mai multe orașe din Irlanda de Nord, care ulterior s-au transformat în revolte și ciocniri cu poliția.

Ciprian Pop