8 decembrie 2021

Guvernul ceh introduce starea de urgență in țară

Quarantine girl in her apartment due to the cororavirus epidemic.

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Acesta va intra în vigoare de la miezul nopții, pe 26 noiembrie și va dura o lună

Din 26 noiembrie, guvernul ceh va introduce o situație de urgență  în republică timp de 30 de zile din cauza coronavirusului. Despre acest lucru a anunțat joi site-ul ziarului Mlada fronta DNES .

Prim Ministrul ceh, Andrei Babis, a confirmat această informație. „În Republica Cehă va funcționa din nou un regim de urgență”, a spus el. „Guvernul a decis să îl introducă [în țară] la miezul nopții de joi spre vineri. Va fi in vigoare timp de 30 de zile.”

Conform legislației cehe, guvernul este obligat să informeze imediat Camera Deputaților (camera inferioară) a parlamentului republicii cu privire la decizia de a introduce un regim de urgență. Camera inferioară trebuie să-l susțină sau să-l respingă. În al doilea caz, își pierde forța.

Anul trecut, autoritățile cehe au introdus de două ori un regim de urgență în republică – primăvara și toamna. În cele din urmă, a fost anulat pe 11 aprilie 2021.

Între timp, Babiš a spus că „Camera Deputaților a fost deja informată cu privire la decizia Cabinetului de Miniștri. El a subliniat în special că „situația cu covidul în republică este proastă”. „Am luat măsurile necesare în această situație”, a concluzionat demnitarul.

Vaccinarea obligatorie
Babis a spus că autoritățile discută serios despre posibilitatea vaccinării obligatorii a anumitor grupuri de populație. „Suntem încrezători că este necesară introducerea vaccinării obligatorii pentru angajații din sistemul de sănătate, serviciile sociale, cadrele militare și polițiștii, precum și pentru cetățenii în vârstă de peste 60 de ani”, a spus politicianul, adăugând că această măsură în țara ar putea fi introdusă de la 1 februarie 2022.

Târguri de Crăciun anulate
Ministrul ceh al Sănătăţii, Adam Vojtech, a declarat, la rândul său: „Situaţia cu covidul în republică se va agrava în următoarele săptămâni. Vârful va fi în perioada Crăciunului”. Acesta a informat că în perioada regimului de urgență din țară este interzisă activitatea cafenelelor, restaurantelor, barurilor, cazinourilor și a altor unități de divertisment și catering între orele 22:00 și 04:59. Piețele de Crăciun sunt anulate. Evenimentele comunitare, cum ar fi adunările și adunările de club, pot avea doar maximum 100 de participanți. Se face o excepție pentru ceremoniile funerare: numărul de participanți nu este limitat.

Autoritățile au interzis și consumul de băuturi alcoolice în locuri publice. În același timp, activitatea magazinelor și a piețelor fermierilor nu a fost încă limitată. Nu mai mult de 1.000 de persoane pot participa la evenimente culturale și sportive.

Autoritățile intenționează să despăgubească întreprinderile și oamenii de afaceri pentru prejudiciul cauzat de restricțiile impuse.

Anul trecut, autoritățile cehe au introdus un regim de urgență în republică de două ori (primăvara și toamna).

Ciprian Pop