Publicat: 16 Octombrie, 2019 - 12:16
Share

Ministrul Ştefan-Radu Oprea a anunțat că Guvernul Dăncilă a reluat discuțiile cu Grupul Volkswagen pentru a aduce investiția în România, în contextul în care acesta a comunicat că amână anunţul unei investiţii în Turcia.

Ministrul Oprea a făcut această declarație în cadrul Conferinței Naționale Școala profesională în sistem-dual - Alternativă de excelență pentru rezolvarea crizei forței de muncă în industria auto, eveniment organizat în cadrul Salonului Auto București.

Ministrul a apreciat sistemul dual de pregătire ca o posibilă soluție la necesitatea și stabilizarea unei forte de muncă bine pregătite în sectorul auto. “Învățământul dual este un răspuns care face legătura între nevoia de calificare din industria auto și ceea ce oferă învățământul în acest moment. Într-o uzină modernă lucrurile s-au schimbat. Pentru a încuraja părinții să-și lase copiii să urmeze o formă de învățământ dual, putem să prezentăm poveștile de succes a celor care au parcurs deja acest drum și să arătăm cariera ce o pot urma”, a spus ministrul Ștefan-Radu Oprea.

În context, s-a arătat că resursa umană este cea mai importantă în dezvoltarea și creșterea oricărei afaceri, iar schimbarea de mentalitate este o condiție absolut necesară pentru pregătirea unei forțe de muncă calificate, în conformitate cu cerințele fiecărei companii.

În cadrul evenimentului a fost lansat primul manual în limba română pentru școlile profesionale în sistem dual.

Sistemul dual se fundamentează pe conceptul parteneriatului public-privat în care operatorul economic identifică nevoia de formare, resursele umane şi materiale, devenind furnizor de formare profesională inițială în parteneriat cu școala, în care elevul este deopotrivă pregătit din punct de vedere al culturii generale de către școală, iar operatorul economic îi dezvoltă abilităţile practice, motivația pentru muncă şi integrarea în cultura organizaţională proprie. Astfel, doar prin sistemul de formare în sistem dual, forţa de muncă este pregătită exact pentru solicitările și nevoile angajatorului, iar elevul are, la absolvire, un loc de muncă asigurat de companie.
 

Tag-uri Nume: