15 august 2022

Guvernul german extinde exploatarea centralelor nucleare

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În 2011, Angela Merkel a anunțat încetarea folosirii energiei nucleare în Germania. Unsprezece ani mai târziu, guvernul anunță contrariul și va menține în funcțiune ultimele centrale nucleare, care trebuiau să se închidă la sfârșitul acestui an.

După catastrofa nucleară de la Fukushima, cancelarul anterior, Angela Merkel, a decis să închidă toate centralele nucleare. Acum, guvernul efectuează teste de stres pentru a determina nivelul actual de siguranță al reactoarelor și pentru a prelungi durata de viață a acestora.

Decizia lui Merkel a fost susținută de Verzi, care acum fac parte din guvernul de coaliție al cancelarului social-democrat Olaf Scholz. De la Războiul Rece, lupta împotriva energiei nucleare a fost un pilon al agendei ecologice. Acum, odată ajunși la guvernare, Verzii au fost nevoiți „să-și înghită” cea mai substanțială parte a programului lor ideologic.

Luna trecută, ministrul Economiei Robert Habeck, liderul Verzilor, a recunoscut că situația energetică este de o gravitate fără precedent. „Suntem într-o situație în care Germania nu a fost niciodată. Dacă aprovizionarea cu gaze rusești rămâne la fel de scăzută ca acum, vom rămâne fără gaz”, a spus el, recunoscând că guvernul său se pregătește să ia „decizii sociale foarte dificile”.

Conservatorii apără extinderea centralelor nucleare, iar liberalii FDP, care fac și ei parte din actualul guvern, susțin și ei această opțiune. „Durata de viață a centralelor nucleare trebuie prelungită până în primăvara lui 2024. Aceasta este perioada în care riscăm să rămânem fără putere”, a spus Michael Kruse, liderul liberalilor.

Duminică, vicepreședintele Grupului Verde din Bundestag, Katrin Göring-Eckardt, a recunoscut că, în caz de urgență, era o opțiune de a folosi ultimele bare de combustibil din centralele nucleare aflate încă în funcțiune, ceea ce le-ar prelungi durata de funcționare. Chiar și ministrul Afacerilor Externe, ecologista Annalena Baerbock, a recunoscut că „situația de urgență” din Germania a făcut necesar „să se gândească la toate opțiunile”.

Dacă Germania și-ar menține centralele nucleare rămase în funcțiune, nu ar fi prima inconsecvență. Guvernul a anunțat, de asemenea, că va folosi mai multă energie pe bază de cărbune pentru a-și reduce dependența de gazul rusesc.

În martie, guvernul belgian a anunțat el și prelungirea cu zece ani a două reactoare nucleare.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto bundestag de