20 septembrie 2021

Guvernul norvegian va suspenda definitiv administrarea vaccinurilor AstraZeneca și Johnson & Johnson

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Comitetul de experți creat de guvernul de la Oslo pentru a se pronunța asupra vaccinurilor AstraZeneca și Johnson & Johnson a recomandat oprirea vaccinării cu ambele din cauza efectelor secundare, unele grave ale acestora.

„Nu recomandăm utilizarea vaccinurilor adenovirale în programul național de vaccinare”, a declarat șeful comisiei, Lars Vorland, care a transmis raportul său ministrului sănătății, Bent Hoie. „Efectele secundare grave” observate la un procent mic de persoane care au primit vaccinurile „sunt cauza” îngrijorării și deciziei noastre, a adăugat Vorland.

După Danemarca, Norvegia a întrerupt utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru a studia efectele secundare potențial grave ale acestuia. Acum se îndreaptă spre suspensia sa finală.

De ieri, vaccinul Johnson & Johnson este, de asemenea, sub ochi critici. Experții norvegieni citează date din Statele Unite pentru a spune că, deși vaccinul Johnson & Johnson este mai puțin probabil să provoace cheaguri de sânge decât cel al AstraZeneca, nici efectele sale nu arată bine în analiza clinică.

Guvernul nu a dezvăluit încă poziția pe care o va adopta, deși va urma recomandările echipei.

Cu toate acestea, declarațiile ministrului sănătății sunt dezgustătoare: „Dacă decidem să abandonăm definitiv aceste vaccinuri, acestea nu vor fi risipite. Vor fi donate altor țări ”, a spus el.

Judecând după declarația acestuia, deducem că oficialilor norvegieni din domeniul medical le pasă de sănătatea locuitorilor lor, dar nu și de de sănătatea altora. Experimentul trebuie să continue, potrivit acestora, dar numai în lumea a treia.

Redactor: Ciprian Pop