13 august 2022

Guvernul olandez vrea să închidă o treime din fermele agricole

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Guvernul olandez vrea să închidă o treime din fermele agricole. Masuri draconice, în țara lalelelor împotriva micilor agricultori

În mijlocul elementelor legate de criză și foamete mondiale și al penuriei de alimente, guvernul olandez vrea să închidă o treime din fermele agricole și zootehnice din motive „pseudo-ecologice”. Olanda este al cincilea exportator de alimente din lume, după Statele Unite, Germania, Marea Britanie și China, așa că, dincolo de analiză măsurii draconice, trebuiesc avute în vedere și alte efecte.

Ele sunt consecința a ceea ce se cheamă „New Green Deal” european. Comisarul european Frans Timmermans vrea să distrugă 10% din terenurile agricole din Europa. La subiectele obișnuite, cum ar fi CO2, isteria verde adaugă acum azotul.

Recent, oficialii de la Haga au anunțat că 30% dintre fermieri trebuie să-și abandoneze fermele. Cei afectați au opțiunea de a renunța voluntar la pământ și de a părăsi, sau de a accepta să nu se mai întoarcă la profesia lor; urmând a fi compensați. Cei care nu se conformează, vor fi expropriați de Stat. Scopul de neînțeles al acestui trist demers este, potrivit oficialilor europeni și olandezi, de a reduce emisiile de azot cu până la 95% până în 2030.

Azotul este o componentă esențială pentru viața pe pământ și cel mai abundent element din atmosferă, deci din punct de vedere științific, tot demersul nu are noimă.

Nu este de mirare că protestele sunt masive, cele mai importante de zeci de ani. Timp de săptămâni, țăranii furioși au blocat drumuri și au mărșăluit în fața clădirilor guvernamentale pentru a-și arăta nemulțumirea. Printre altele, căile de acces către unele supermarketuri au fost blocate. De asemenea, a fost anunțată închiderea căilor de acces către Aeroportul Internațional de la Amsterdam.

Mass-media mainatream a încercat să pună chestiunea sub covor, în timp ce zeci de mii de fermieri au ieșit în stradă timp de câteva săptămâni pentru a demonstra împotriva reglementărilor europene și a planurilor guvernamentale de a ruina agricultura.

În urmă cu câteva zile, fermierii au spart o barieră de poliție cu tractoarele lor și au stropit casa ministrului mediului cu gunoi de grajd lichid. Poliția a anunțat o înăsprire a represiunii împotriva protestatarilor, care, totuși, probabil nu va duce decât la o nouă escaladare.

Poliția descrie situația ca fiind „amenințătoare și inacceptabilă”, dar, potrivit sondajelor, aproximativ 45 la sută din populația olandeză susține protestele agrare. În octombrie anul trecut, procentul a fost de 38 la sută.

Marți seara, poliția a tras asupra unei demonstrații a fermierilor din Heerenveen. Un protestatar de 16 ani a fost arestat când încerca să ajungă acasă pe drum, cu tractorul său.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto taylor daily press