Publicat: 29 Octombrie, 2015 - 15:22
Share

Guvernul Republicii Moldova, condus de Valeriu Streleț, a fost demis joi printr-o moțiune de cenzură inițiată de Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor.

Moțiunea a fost votată de 65 de parlamentari. Împotrivă au votat 18 aleși, informează Europa liberă. 

Moțiunea de cenzură a fost inițiată de opoziție în urma unei „suspiciuni de corupție a premierului Valeriu Streleț”. 

Streleț a declarat că prin demisia guvernului său se va pune capăt parcursului european al Republicii Moldova. Prim-ministrul a dat de înțeles că aleșii moldoveni fac jocul omului de afaceri Vlad Plahotniuc, care s-ar afla şi în spatele arestării liderului PLDM Vlad Filat. De asemenea, Valeriu Streleț a respins acuzaţiile de corupţie, invocate în moţiunea de cenzură, mai notează Europa liberă.

Conform legii, în cel mult trei zile, Cabinetul de miniştri va trebui să-şi dea demisia. Președintele țării va desemna ulterior un nou prim-ministru, care, în termen de 15 zile, trebuie să prezinte Parlamentului propunerile pentru noul Cabinet. 

Dacă acesta va fi acceptat de deputaţi, noii miniştri vor putea depune jurământul. 

În caz contrar, șeful statului trebuie să desemneze un nou premier. Dacă deputaţii vor respinge repetat noul Guvern, președintele poate dizolva Parlamentul, urmând să se organizeze alegeri anticipate.