7 octombrie 2022

Guvernul Republicii Moldova și-a confirmat disponibilitatea pentru dialog cu Rusia la toate nivelurile

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Viceprim-ministrul Nicolae Popescu și ambasadorul Rusiei la Chișinău,  Oleg Vasnețov au avut, de asemenea, un schimb de opinii asupra situației de securitate din regiune.

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova Nicolae Popescu a discutat cu ambasadorul rus, Oleg Vasnețov, modalități de activare a relațiilor bilaterale.

„Am discutat cu ambasadorul Federației Ruse în Moldova, Oleg Vasnețov, posibilitățile de dezvoltare a relațiilor bilaterale în domenii de interes reciproc. În acest context, am confirmat disponibilitatea noastră de a menține un dialog la toate nivelurile, precum și de a organiza o serie de vizite bilaterale în viitorul apropiat”, a scris Popescu, miercuri, pe Facebook .

Interlocutorii au făcut schimb de opinii și asupra situației de securitate din regiune.

În luna martie a acestui an, este planificată organizarea unei reuniuni a Comisiei interguvernamentale ruso-moldovene pentru comerț și cooperare economică. Partea moldovenească intenţionează să propună semnarea unui acord interguvernamental de cooperare în sectorul energetic. Se așteaptă ca o parte din acesta să fie un angajament de a păstra statutul întreprinderii ruso-moldovenești „Moldovagaz”, de a nu permite reorganizarea forțată a întreprinderii până când datoria către „Gazprom” nu va fi achitată.

Ultima reuniune a Comisiei Interguvernamentale de Cooperare Economică a avut loc online în octombrie 2020. Participanții săi au convenit să continue pregătirea acordurilor de cooperare în domeniul migrației forței de muncă, în domeniul securității sociale, a unui memorandum de înțelegere în domeniul cooperării interregionale, a protecției consumatorilor, a unei foi de parcurs pentru implementarea unui acord privind științifice și cooperarea tehnică între academiile de științe.

În același timp, Guvernul Republicii Moldova a aprobat numirea lui Lilian Darie în funcția de ambasador în Federația Rusă. Acest lucru a fost anunțat de prim-ministrul Republicii, Natalia Gavrilita în cadrul unei ședințe de cabinet de miercuri, care a fost difuzată de serviciul de presă al guvernului.

„Domnul Darie a fost rechemat din funcția de ambasador în Belgia și este numit ambasador al Moldovei în Federația Rusă”, a comentat Premierul de la Chișinău.

Anterior, candidatura lui Darie a fost aprobată în parlament. Acum, candidatura sa trebuie aprobată de președintele țării, Maia Sandu.

Din 2016 până în 2017, Darie a fost viceministru de externe, iar din 2018 – ambasador în Belgia și șef de misiune la NATO. Postul de ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă este vacant din luna august a acestui an, după ce președintele, prin decretul său, l-a rechemat pe fostul șef al misiunii diplomatice, Vladimir Golovatiuc.

Ciprian Pop