Publicat: 21 Iunie, 2018 - 09:32

Viceprim-ministrul Ana Birchall a avut miercuri, 20 iunie a.c., o întrevedere cu Secretarul Comerţului al SUA, Wilbur Ross, în contextul vizitei de lucru pe care oficialul român o întreprinde în SUA, la Washington D.C. Pe agenda discuţiilor s-au aflat teme relevante în contextul actual: reiterarea interesului privind consolidarea Parteneriatului Strategic România-SUA, îndeosebi pe dimensiunea economică, sprijinul SUA privind aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), precum şi Summitul Iniţiativei Celor 3 Mări (I3M) care va avea loc la Bucureşti în luna septembrie a acestui an.

În dialogul cu Wilbur Ross, oficialul român a transmis mesajul prim-ministrului Viorica Dăncilă, subliniind "angajamentul ferm al Guvernului României pentru asigurarea unui climat investiţional atractiv pentru companiile străine datorită stabilităţii economice şi prin măsurile incluse în Programul de Guvernare".

Cei doi demnitari au reconfirmat interesul comun pentru aprofundarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, evidenţiind oportunităţile reprezentate de Summitul Select USA, Preşedinţia României a Consiliului UE şi Summitul Iniţiativei Celor 3 Mări (I3M).

În cadrul discuţiilor, secretarul american al comerţului a exprimat apreciere pentru nivelul de participare a României la evenimentul Select SUA, cu cea mai numeroasă delegaţie dintre statele europene şi una dintre primele cinci din lume, aspecte care reflectă angajamentul consecvent pentru întărirea legăturilor economice şi comerciale bilaterale. 

"Ne dorim dezvoltarea şi aprofundarea dimensiunii economice a Parteneriatului nostru strategic la nivelul excelent al cooperării existente în domeniul securităţii şi apărării. Creşterea nivelului investiţiilor americane în Romania şi continuarea evoluţiilor pozitive în relaţiile comerciale dintre ţările noastre rămân obiective prioritare ale guvernării", a subliniat vicepremierul Birchall în cadrul întrevederii cu Secretarul Comerţului din SUA.

Summit-ul Select USA, care se desfăşoară la Washington, în perioada 20-22 iunie, este cel mai important eveniment dedicat investiţiilor organizat anual în SUA, la care România este prezentă cu o delegaţie guvernamentală condusă de viceprim-ministrul Ana Birchall, şi o delegaţie numeroasă de reprezentanţi ai mediului de afaceri.

Wilbur Ross a fost învestit în funcţia de Secretar al Comerţului al SUA în februarie 2018. Este purtătorul principal de mesaj în domeniul mediul de afaceri în Administraţia Trump, asigurând antreprenorilor şi companiilor americane mijloacele de care au nevoie pentru crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea de noi oportunităţi de business.

Wilbur Ross are o experienţă de peste 55 de ani în domeniul investiţiilor bancare şi în managementul fondurilor de capital privat. De-a lungul carierei, Wilbur Ross s-a aflat la conducerea a peste 100 de companii cu operaţiuni derulate în mai mult de 20 de ţări.
Wilbur Ross este absolvent al Universităţii Yale şi al Harvard Business School.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: