5 octombrie 2022

Guvernul ucrainean aprobă un plan de acțiune până în 2025 pentru integrarea în NATO

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Guvernul ucrainean aprobă un plan de acțiune până în 2025 pentru integrarea în NATO
Lecțiile și orele educaționale despre NATO sunt planificate pentru școlile din toata tara

Cabinetul de miniștri al Ucrainei a aprobat un plan de acțiune pentru implementarea Strategiei de comunicare privind integrarea euro-atlantică a țării pentru perioada până în 2025. Decizia corespunzătoare a fost luată de guvern miercuri, în cadrul unei ședințe.

Planul, în special, prevede crearea unei comisii speciale pentru coordonarea și punerea în aplicare a strategiei, formarea unui rezumat analitic și distribuirea acestuia între ambasadele statelor membre ale alianței și oficialii ucraineni, instruirea funcționarilor publici pe această temă de integrare euro-atlantică.

Documentul mai precizează că toate organele de stat, care acoperă problema NATO, ar trebui să fie ghidate de o „abordare unificată”. În plus, mass-media și bloggerii vor fi implicați în acoperirea subiectelor legate de alianță. Documentul conține o clauză privind formarea unei „percepții pozitive” asupra subiectului aderării Ucrainei la NATO în societate. Tema NATO va fi prezentă și în școli. Planurile prevăd desfășurarea de lecții și ore educaționale pe tema NATO pentru școlari.

În august 2021, președintele Ucrainei Volodymyr Zelenskyy a semnat un decret „Cu privire la o strategie de comunicare privind integrarea euro-atlantică a Ucrainei pentru perioada până în 2025”.

La un summit de la București din aprilie 2008, Alianța Nord-Atlantică a adoptat o declarație politică conform căreia „Ucraina și Georgia vor deveni, în cele din urmă, membre NATO”, dar a refuzat să ofere ambelor țări un Plan de acțiune pentru aderare, care este primul pas în procesul legal al țării, practic procedura de aderare la organizație. În februarie 2019, Rada Supremă (Parlamentul de la Kiev) a aprobat amendamente la constituție care consolidează aspirațiile Ucrainei la NATO. Ucraina a primit, de asemenea, statutul de partener NATO cu capacități sporite.

Ciprian Pop