Publicat: 12 Ianuarie, 2015 - 20:02
Share
Acţiunile lor periclitează, însă, ancheta în cazul atentatelor din Paris

Grupul de hackeri Anonymous a atacat, în cadrul operaţiunii OpCharlieHebdo,  mai multe site-uri islamiste pentru a răzbuna victimele atentatelor de la Paris. Însă, potrivit le Point, acţiunea lor periclitează ancheta autorităţilor franceze, care nu mai pot monitoriza discuţiile jihadiştilor pe forumuri.
    
Hacharii au  înschis în special platforma Ansar Al Haqq, care găzduieşte forumuri de discuţii.
    
"Popor al lumii, momentul este grav: la 7 ianuarie 2015, libertatea de exprimare a fost lovită", a denunţat Anonymous într-o înregistrare video postată online sâmbătă. "Nu ne putem lăsa doborâţi, este datoria noastră să reacţionăm (...). Anonymous trebuie să amintească fiecărui cetăţean că libertatea presei este un principiu fundamental al oricărei democraţii. Ne-am luptat întotdeauna pentru libertatea de exprimare; atacarea libertăţii de exprimare înseamnă atacarea Anonymous", au conchis hackerii.
    
Acţiunea Anonymous, deşi pare să aibă intenţii bune, a fost însă foarte criticată. Închiderea unor platforme jihadiste, fără a se coordona cu forţele de ordine, privează autorităţile de un instrument necesar pentru monitorizarea discuţiilor islamiştilor.
    
Serviciile de informaţii ar putea astfel să piardă urma unor internauţi suspecţi, deoarece atacul Anonymous îi determină să îşi schimbe modalităţile de comunicare electronică. Însă grupul de hackeri nu intenţionează să coopereze cu autorităţile, care în alte cazuri sunt ţintele atacurilor sale.