6 iulie 2022

Hackerii plătiţi sunt cea mai mare ameninţare de securitate cibernetică pentru mediul online (ENISA)

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Studiul, care a acoperit perioada aprilie 2020 – iulie 2021, încearcă să ajute guvernele şi companiile să înţeleagă ameninţările de securitate cibernetică şi să dezvolte tehnici pentru a aborda problema.

Printre atacurile de tip ransomware din ultimele luni se află şi cel împotriva Colonial Pipeline, care a cauzat perturbarea alimentării cu combustibil în estul SUA în luna mai, sau cel în care a fost vizată compania braziliană JBS SA, cel mai mare procesator de carne din lume.

„Criza COVID-19 a creat posibilităţi pentru adversari care au folosit pandemia ca principala capcană pentru atacuri pe e-mail de exemplu”, se menţionează în raport.

Sectorul sanitar a fost o ţintă semnificativă în special în perioada mai – iulie din acest an, în contextul în care hackerii au căutat informaţii despre vaccinuri, mai precizează raportul.

Administraţiile publice şi furnizorii de servicii digitale au raportat şi ei un mare număr de incidente. Potrivit documentului, hackerii au preferat să fie plătiţi în criptomonede.

Alte ameninţări în creştere menţionate în raport sunt aşa-numitul „cryptojacking”, un atac cibernetic care poate deturna puterea de procesare a computerului pentru a extrage criptomonede, care a înregistrat un nivel record în primul trimestru al acestui an, şi dezinformarea.