29 septembrie 2022

“Haferland”, cel mai important festival-eveniment care promovează cultura, tradiţiile, obiceiurile, viaţa spirituală a saşilor din zece sate

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Am participat în ultimele zile, în inima Transilvaniei, la “Haferland”, cel mai important festival-eveniment care promovează cultura, tradiţiile, obiceiurile, viaţa spirituală a saşilor din zece sate din Brasov şi Mureş.

Am fost onorat sa vin, din nou, aici, alături de preşedintele Iohannis, de premierul Ciucă, de miniştrii Bode, Aurescu, Predoiu, de ambasadorii Hurezeanu, Mihalache, Bologan, Saranga, Gebauer, Folie, Noble, de parlamentari si europarlamentari precum Rares Bogdan, Marilen Pirtea, de mulţi alţi demnitari români şi germani, de prieteni, localnici şi turişti.
Prin ceea ce face, Haferland este o mărturie contemporană despre unitatea şi identitatea noastră, dar şi o lecţie despre cum România este mai demnă, mai europeană şi mai puternică cu cât vom adăuga mai multă valoare şi susţinere alterităţii şi minorităţilor noastre etnice sau religioase.
De aproape nouă secole, saşii continuă să construiască o comunitate şi să fie parte din naţiunea noastră. Când au venit in Transilvania acum nouă veacuri, ei au civilizat o întreagă regiune, construind scoli, biserici, comunităţi, fondând nu doar familii, ci o istorie extraordinară care a vibrat şi a dăinuit mereu. Ei ne arată şi astăzi că povestea lor merge mai departe şi că Transilvania este astăzi un exemplu de comuniune interetnică şi interculturală în Europa.
Săptămâna Haferland a fost in toate locurile, pieţele, bisericile fortificate, o rememorare autentică, de larga inspiraţie europeană, a culturii saşilor, a obiceiurilor şi a tradiţiilor lor, a spiritului lor religios, a gastronomiei, a muzicii, a felului lor de a fi şi de a trăi. Haferland este o moştenire extraordinară care trebuie încurajată, susţinută şi menţinută.
Îi felicit pe organizatori, pe bunii mei prieteni, inimoşi şi dedicaţi, Michael şi Veronica Schmidt şi Fundaţia M&V Schmidt, cei care pun împreuna energiile şi resursele lor pentru a păstra vie tradiţia saşilor transilvăneni, precum şi pe toţi cei care au pus umărul la împlinirea acestei ediţii aniversare a Săptămânii Haferland.

Declarație de presă a deputatului Alexandru Muraru (Grupul parlamentar al PNL)

Sursa foto Facebook Alexandru Muraru