27 septembrie 2022

Hărătău Elena: Aproximativ 15% din populaţia lumii suferă de un handicap

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Persoanele cu dizabilităţi au nevoie de solidaritate, sprijin, acceptare, dragoste şi respect

În fiecare an, la 3 decembrie este marcată Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. Data a fost stabilită în 1992, de Adunarea Generală a ONU, pentru a motiva populaţia să înţeleagă efectele dizabilităţilor şi pentru a combate discriminarea. ONU doreşte ca întreaga lume să devină mai responsabilă în ceea ce priveşte integrarea persoanelor cu dizabilităţi.
Conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 15% din populaţia lumii suferă de un handicap. Din nefericire, oamenii cu dizabilităţi, mai ales cei cu probleme de comportament, sunt deseori marginalizaţi de ceilalţi.
Este evident că cei mai grav afectaţi de această discriminare sunt copiii. În mod firesc, ei nu înţeleg faptul că sunt diferiţi de marea majoritatea a populaţiei. Nu pot să ţină pasul cu cei de vârsta lor, înţeleg şi se exprimă mai greu. Pentru a-i ajuta pe aceşti copii, dar şi pe adulţii cu probleme, anual sunt demarate zeci de proiecte de sensibilizare, mii de persoane cu dizabilităţi participă la întreceri sportive şi activităţi culturale, pentru a arăta semenilor că pot fi şi ei integraţi în societate.
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi, consider că autorităţile abilitate trebuie să acorde o atenţie sporită acestei categorii defavorizate a populaţiei României. Potrivit unui studiu de specialitate, doar circa 12 la sută dintre cele aproape 700.000 de persoane cu dizabilităţi din România sunt angajate. Principalele cauze ale acestui procent extrem de redus, care ne plasează în subsolul unui clasament european pe tema respectivă, sunt pregătirea inadecvată şi oferta redusă de locuri de muncă.
Realitatea amintită este generată, între altele, de slaba informare privind posibilităţile existente pentru încadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi, precum şi de oferta infimă de locuri de muncă alocate pentru această categorie socială defavorizată. Astfel de motive care stau la baza numărului redus de persoane cu dizabilităţi încadrate în piaţa muncii reprezintă şi o preocupare a Comisiei Europene, capitolul amintit fiind un punct sensibil şi în accesarea fondurilor europene pentru acest capitol.
Adresez sincere felicitări acelor persoane care reuşesc zilnic să treacă peste problemele fizice, celor care îşi înving temerile şi demonstrează că o dizabilitate nu le poate bara calea de a se integra în societate. Îi felicit pe românii şi pe băcăuanii cu astfel de probleme pentru succesele pe care le înregistrează la locul de muncă, în domeniul artistic şi cel sportiv şi, mai ales, îi felicit pentru că ştiu să-şi trăiască viaţa din plin, aşa cum numai un caracter puternic şi un suflet ales ştie şi poate să o facă!
Respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilităţi nu se realizează numai prin mesaje frumos concepute şi gesturi ocazionale, la ocazii aniversare precum Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, ci prin politici şi reforme corecte, prin atitudine şi responsabilitate. Persoanele cu dizabilităţi au nevoie nu doar de compătimire, ci şi de solidaritate, sprijin, acceptare, dragoste şi, mai ales, respect.

Hărătău Elena,
Deputat PNL