27 septembrie 2022

Harta dansului popular din România, creionată la Festivalul „Ioan Macrea”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Patru zile de festival, 9 ore de spectacol folcloric, 8 ansambluri – acestea sunt coordonatele maratonului folcloric de care Sibiul a avut parte săptămâna trecută, în cadrul Festivalului Naţional de Folclor „Ioan Macrea”. Manifestarea a fost organizată de Consiliul Judeţean Sibiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu, fiind o acţiune cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu.

O sărbătoare unică, devenită brand cultural al judeţului Sibiu – acesta este Festivalul Naţional de Folclor „Ioan Macrea”, eveniment organizat fără întrerupere de 23 de ediţii, în memoria celui care a fost maestrul coregraf Ioan Macrea, întemeietor al Junilor Sibiului. Ediţia 2021 a festivalului s-a desfăşurat în 25-28 noiembrie, la Sibiu, luând pulsul dansurilor şi cântecelor populare de pe tot cuprinsul României.

O seară dedicată Sibiului

Festivalul a fost deschis de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” cu premiera spectacolului „La crâşma din Dealu’ Mare”. Sub semnătura Silviei Macrea, spectacolul a adus în prim-plan un concept artistic inedit, prin care tradiţii şi dansuri specifice zonelor etnofolclorice ale judeţului Sibiu s-au împletit armonios cu poezii şi cântece populare binecunoscute publicului larg. Conducerea muzicală a fost asigurată de Mihai Tarcea, coregrafia a fost semnată de Theodor Vasilescu şi Silvia Macrea, asistent coregraf – Alesea Sas.

După premieră, Silvia Macrea, directorul festivalului, a mărturisit că, de doi ani, artiştii aşteaptă reîntâlnirea cu publicul în sală, la Festivalul Naţional de Folclor „Ioan Macrea”, căci ediţia din 2020 a manifestării s-a desfăşurat online. De asemenea, Silvia Macrea a subliniat bucuria Junilor Sibiului de a celebra revederea cu publicul şi revenirea în sala de spectacol, chiar dacă, în conformitate cu legislaţia în vigoare participarea publicului a fost permisă până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului; totuşi, prin intermediul transmisiunii live şi a colaborării cu TVR, producţia „La crâşma din Dealu’ Mare” poate aduce alinare în această perioada grea.

Aplauzele publicului din sală şi comentariile de pe reţele de socializare au arătat faptul că noua producţie a Junilor Sibiului a ajuns la inimile privitorilor: „Junii… de la mic la mare, felicitări! Voi sunteţi din altă galaxie! Sunteţi perfecţiunea întruchipată, sunteţi frumuseţea dusă la absolut, profesionalismul fără cusur, sunteţi altceva, dus la extrem”, „Superb! Mulţumim doamnei Silvia Macrea pentru că ne dăruieşte un strop de bucurie sufletelor noastre, ale românilor de aici şi pretutindeni!”, „Saltă inima de bucurie şi în colţul ochiului apar lacrimi de fericire”, „Felicitări pentru acest grandios spectacol şi sunteţi bine sincronizaţi cu muzica noastră de Mărginimea Sibiului”, „Junii Sibiului = mândria noastră, a sibienilor! Mult succes!”, „Foarte frumos!!!! Felicitări tuturor artiştilor şi organizatorilor! Vă urmăresc cu mare drag şi nostalgie din Italia”, „Vă iubim, v-am îmbrăţişa pe fiecare în parte în semn de mulţumire pentru ceea ce ne dăruiţi! Felicitări!”, „Urmărindu-vă, ca de fiecare dată, cu bucurie în suflet, simţim şi trăim româneşte!”.

Şi pentru că prima zi de festival a fost dedicată gazdelor, alte două generaţii ale familiei Junii Sibiului au urcat pe scenă: Ansamblul „Ceata Junilor”, care aniversează 30 de ani de activitate neîntreruptă şi „Veteranii Junii Sibiului”, care au demonstrat că preţuirea pentru dansul popular nu are vârstă.

Călători prin România tradiţiilor

În 26 şi 27 noiembrie 2021, scena a aparţinut ansamblurilor invitate: „Ciprian Porumbescu” din Suceava, „Banatul” din Timişoara, „Dor Românesc” din Bistriţa, „Baladele Deltei” din Tulcea şi „Constantin Arvinte” din Iaşi, care au purtat publicul într-o călătorie inedită prin România tradiţiilor, cu dansuri populare bucovinene, sucevene şi de pe Valea Prutului, jocul duminical din Banat, Jocul caprei de la Berzunţi, dansuri de Sălaj şi din Bistriţa-Năsăud etc.

Nu au lipsit momentele solo instrumentale şi recitalurile oferite de interpreţi de muzică populară, din toate zonele ţării: Sorin Filip, Liliana Laichici, Adrian Stanca, Mihaela Petrovici, Dumitru Teleagă, Carmen Popovici Dumbravă, Nicu Novac, Matilda Pascal Cojocăriţa, Ştefan Cigu, Alexandru Pugna, Georgeta Nichifor, Costel Atanasof, Laura Mocăniţă, Laura Feraru, Andrei Liţă, Constantin Bahrin, Simona Mazăre, Andrei Balan, Claudia Martinică, Mariana Anghel, Camelia Cosma Stoiţă, Marcel Părău, Cristian Pomohaci, Nicoleta Voica, Alina Pinca, Ilie Medrea, Răzvan Năstăsescu, Sebastian Emanuel Stan, Traian Stoiţă, Ovidiu Homorodean, Oana Bozga, Daniel Pop, Virginia Irimuş, Bogdan Toma, Izabela Tomiţa, Gabriel Popescu, Aurora şi Săndel Mihai, Olguţa Berbec, Remus Novac, Stana Stepanescu, Bojidar Ciobotin, Robert Târnăveanu, Alina Bîcă şi Adrian Neamţu.

Spectacolele au fost prezentate de Iuliana Tudor, iar, prin parteneriatul încheiat cu Televiziunea Română, Festivalul „Ioan Macrea” 2021 va fi difuzat pe posturile TVR 1 şi TVR 3, în cadrul programelor cu profil folcloric, la o dată ce va fi ulterior anunţată.

„La final de festival, le mulţumim din tot sufletul celor care ne-au sprijinit, cu generozitate, în organizarea acestei ediţii: Consiliului Judeţean Sibiu, instituţia care patronează activitatea Centrului nostru şi în special doamnei Daniela Cîmpean, preşedinta CJ Sibiu; Primăriei Municipiului Sibiu şi în special doamnei primar Astrid Fodor; sponsorului Romgaz, partenerului Cricova, Televiziunii Române şi Iulianei Tudor, care ne-a fost din nou alături, împreună cu echipa de profesionişti pe care o coordonează. Mulţumim publicului nostru drag, care, prin aplauze şi prezenţa alături de noi, ne ajută să ne continuăm activitatea”, declară Silvia Macrea, director festival şi manager CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu.

Cea de-a 23-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Ioan Macrea” a fost organizată de Consiliul Judeţean Sibiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu.

Evenimentele sunt finanţate de Consiliul Judeţean Sibiu.

„Acţiune cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu”