22 octombrie 2021

Havana consideră că este o victimă a terorismului organizat din SUA

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Guvernul cubanez a denunțat joi că insula a fost victima a 713 acte teroriste organizate, finanțate și executate, în cea mai mare parte, de Statele Unite, ca răspuns la decizia Washingtonului de a menține Cuba pe lista țărilor care nu cooperează cu ceea ce SUA numesc „lupta anti teroristă”.

Ministerul cubanez al Afacerilor Externe a asigurat, într-o declarație publicată pe site-ul său web, că aceste acțiuni au costat viața a 3.478 de persoane, au cauzat dizabilități la aproximativ 2.099 și au presupus o pierdere economică de 181.000 de milioane de dolari.

Cuba a respins astfel decizia Departamentului de Stat de a o menține pe lista națiunilor care „nu cooperează pe deplin cu eforturile de combatere a terorismului”, așa cum percep Statele Unite acest fenomen.

Anunțul, făcut public în urmă cu două zile, a fost primit de Havana ca „o acuzație total neîntemeiată și folosit în scopuri politice care încearcă să justifice agresiunile” împotriva sa, inclusiv embargoul economic.

Nota oficială susține că această listă „nu are legitimitate”, este contrară dreptului internațional și Cartei Națiunilor Unite și reprezintă o acțiune „iresponsabilă și rușinoasă”.

Executivul cubanez a criticat refuzul autorităților Statelor Unite de a coopera în confruntarea cu terorismul, reflectat în faptul că nici măcar nu a judecat pe vreunul dintre cei respibsabili pentru crimele și acte teroriste „, unul dintre aceștia fiind Orlando Bosch, care se face vinovat de explozia, în Barbados, a unei aeronave civile cubaneze.

Administrația Donald Trump (2017-2021) a readus Cuba pe lista „necooperanților” în mai 2020 și, în ianuarie anul trecut a inclus-o în lista „sponsorilor” terorismului, una dintre ultimele decizii luate înainte de a pleca de ka Casa Alba.

Cuba părăsise ambele liste în 2015, în contextul „dezghețului” cu Administrația Barack Obama (2007-2017).

Washingtonul a susținut că măsura răspunde prezenței în Havana a membrilor gherilei columbiene a Armatei de Eliberare Națională (ELN) care au sosit în 2017 pentru a continua negocierile de pace cu Guvernul de la Bogita, care au început la Quito, Capitala Ecuadorului

Când aceste dialoguri au fost rupte, președintele columbian, Iván Duque, a cerut Cubei extrădarea gherilelor, lucru respins de Havana care, legal vorbind, a dorit să se asigure că protocoalele dialogului de pace nu vor fi încălcate.

În acest sens, țara din Caraibe a reiterat astăzi că „își menține angajamentul față de procesul de pace din Columbia, în ciuda faptului că a fost victima unor acte repetate neprietenoase și necinstite, motivate politic”.

Redactor Ciprian Pop

Sursa Foto https://es.ripleybelieves.com/