Publicat: 16 Iunie, 2017 - 19:12
Share

Fostul cancelar al Germaniei Helmut Kohl a decedat, la vârsta de 87 de ani, a precizat Bild. Helmut Kohl a murit vineri dimineaţă în locuinţa sa din oraşul Ludwigshafen, situat în landul german Renania-Palatinat.

Helmut Josef Michael Kohl (n. 3 aprilie 1930, Ludwigshafen, Renania-Palatinat, Germania – d. 16 iunie 2017) a fost un politician german al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), cancelar al Republicii Federale Germania din 1982 până în 1998.

Mandatul său de cancelar a durat 17 ani, cu doi ani mai mult decât cel al lui Konrad Adenauer. Acesta a fost cel mai lung mandat al unui cancelar german de la Otto von Bismarck. Kohl este considerat principalul arhitect al Reunificării Germaniei, și împreună cu președintele francez François Mitterrand este considerat de asemenea arhitectul Tratatul de la Maastricht, care a format Uniunea Europeană.[2]

Kohl a fost descris de către președinții americani George W. Bush și Bill Clinton ca fiind "cel mai bun lider european al celei de-a doua jumătăți a secolului 20".[3][4]

Helmut Kohl s-a născut în Ludwigshafen am Rhein (la aceea vreme făcea parte din Bavaria, acum din Renania-Palatinat). Este al treilea copil al lui Hans Kohl (1887–1975) și al soției sale, Cäcilie (1890–1979). Familia sa era romano-catolică și conservatoare. Fratele său mai mare a murit în Al Doilea Război Mondial ca un tânăr soldat. În ultimele săptămâni ale războiului, Kohl a fost selectat și el, dar nu a fost implicat în nicio luptă.

Kohl a învățat la Școala Generală Ruprecht și la Gimnaziul Max-Planck. În 1946, el s-a alăturat partidului nou-înființat CDU. În 1947, a fost unul dintre co-fondatori organizației de tineret în Ludwigshafen. După ce a absolvit în 1950, a început să studieze dreptul în Frankfurt pe Main. În 1951 s-a mutat la Universitatea din Heidelberg, unde s-a specializat în Istorie și Științe politice. În 1953, el s-a alăturat filialei CDU din Renania-Palatinat.

Prim-ministru al Renania-Palatinat[modificare | modificare sursă]

Helmut Kohl în 1969.
Pe 19 mai 1969, Kohl a fost ales prim-ministrul al Renania-Palatinat. De-a lungul mandatului său de premier, Kohl a fondat Universitatea din Kaiserslautern și a adoptat o reformă teritorială. Tot în 1969, Kohl a devenit vice-președinte al CDU. În 1971, a candidat la funcția de președinte federal al CDU, dar nu a fost ales. Rainer Barzel a rămus în funcție. În 1972 Barzel a încercat o moțiune de cenzură împotriva guvernului SPD-FDP, care a eșuat, forțându-l să demisioneze. În 1973, Kohl a devenit președinte federal al partidului, funcție pe care a păstrat-o până în 1998.

CV: wikipedia.org