Publicat: 20 August, 2012 - 20:30
Share
Cu lefuri medii de 1500 euro, nici n-ar fi de mirare

Statul ar putea să nu aibă control în Adunarea Creditorilor din data de 29.08.2012, o consecinţă posibilă fiind derapajul Hidroelectrica spre faliment şi nu spre ieşirea rapidă din insolvenţă, se arată într-un comunicat al Federaţiei sindicale a angajaţilor din a Hidroelectrica Hidrosind.

Hidrosind a dat lămuriri, în comunicatul de presă, şi în problema salariilor din companie, prezentată drept una dintre cauzele insolvenţei.

“Este prezentat cazul singular al unei anumite persoane, caz care şi acela apare doar o dată pe an, în care se cumulează toate drepturile din luna curentă cu drepturi plătite în avans pentru tot concediul de odihnă, iar suma totală reprezintă, de fapt, venitul total supus impozitării şi celorlalte contribuţii, nu banii încasaţi efectiv de salariat”, precizeaza Hidrosind.

Potrivit sindicaliştilor, în prezentarea Raportului administratorului judiciar al Hidroelectrica au fost folosite în mod special elemente menite să distorsioneze puternic realitatea, precum, cifre referitoare la drepturile salariaţilor.

“În ipoteza denunţării Contractului Colectiv de Muncă (CCM), având în vedere acordul semnat inclusiv de domnia sa (n.r. – de către Remus Borza, şeful Euro Insol, desemnat administrator judiciar în cadrul procedurii de insolvenţă a Hidroelectrica), reacţia noastră este de aşteptat să fie foarte puternică. De aceea trebuie să fim izolaţi, de aceea trebuie ca toată lumea să fie împotriva noastră. Precizăm că drepturile salariaţilor Hidroelectrica sunt legale, la fel şi CCM şi actele adiţionale la acesta. Aceste drepturi le au toţi salariaţii din ramura energie, petrol şi gaze, având la bază Contractul Colectiv de Muncă pe ramura respectivă. În timp ce ni se spune că avem excedent de personal TESA, administratorul judiciar a angajat acum două săptămâni o persoană din Ministerul Economiei, cu un modest salariu de baza de 8.494 lei (n.r. – sindicaliştii au revenit şi au anunţat că este vorba de Radu Silaghi, fost angajat la primărie, membru PDL). Nu avem nimic cu o persoana pe care încă nu o cunoaştem, dar parcă nu sunt numai tâmpiţi în Hidroelectrica; chiar era nevoie de încă un specialist din afară?”, se mai arată în comunicat.