Publicat: 5 Ianuarie, 2015 - 20:14

Președintele francez, Francois Hollande, a anunţat, luni, că omologul său rus, Vladimir Putin, i-a spus că nu vrea să anexeze estul Ucrainei.

Hollande s-a declarat totodată încrezător că la summitul programat pentru 15 ianuarie la Astana (Kazahstan) se vor înregistra progrese în dosarul ucrainean, iar dacă acest lucru se va întâmpla, atunci în opinia sa ar trebui ridicate sancțiunile împotriva Rusiei, relatează AFP.

”Sancțiunile trebuie ridicate dacă vor exista progrese. Însă, în lipsa progreselor, sancțiunile vor fi menținute. Merg la Astana pe 15 ianuarie cu o condiție, și anume să se poată înregistra noi progrese. Dacă va fi doar pentru a ne întâlni și a discuta fără să avansăm, atunci nu merită efortul”, a afirmat Hollande. Totuși, președintele francez și-a exprimat speranța că vor exista evoluții pozitive, evocând unele progrese cum ar fi schimbul de prizonieri între armata ucraineană și rebelii proruși.

Francois Hollande a insistat în continuare asupra rolului președintelui rus, Vladimir Putin. ”Trebuie vorbit cu Putin și în același timp trebuie vorbit clar, lucru pe care eu l-am făcut”, a amintit Hollande referindu-se la cele două întâlniri pe care le-a avut cu liderul de la Kremlin la sfârșitul anului trecut. ”El trebuie să știe să se oprească” pentru că ”plătește destul de scump”, a adăugat Hollande făcând aluzie la sancțiunile împotriva Rusiei.

Președintele ”Putin nu vrea să anexeze estul Ucrainei. Mi-a spus-o. Aș putea să nu-l cred, pentru că văd ce a făcut în Crimeea, dar nu este același lucru”, a dezvăluit președintele francez un detaliu din discuțiile avute cu omologul său rus.”Ceea ce vrea este să rămână influent. Ceea ce vrea Putin este ca Ucraina să nu treacă în tabăra NATO”, a subliniat mai departe Hollande. ”Ceea ce noi dorim de la Putin este să respecte integritatea teritorială a Ucrainei (...), să nu mai susțină separatiștii”, a conchis președintele francez.