1 iulie 2022

Hora Unirii pe înălţimile de la Dâmbovicioara

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Luni, 24 ianuarie, pe înălţimile de la Dâmbovicioara, locuri unde s-au jertfit numeroşi ostaşi în ambele războaie mondiale, conducerea Consiliului Judeţean Argeş, prin vicepreşedinţii Marius Nicolaescu şi Adrian Dumitru Bughiu, a participat la ceremonia dedicată zilei Micii Uniri. În ciuda viscolului şi a gerului pătrunzător, mai mulţi localnici, împreună cu oficialităţile, au dansat Hora Unirii, alături de deputaţii Simona Bucura Oprescu şi Aurel Bălăşoiu, consilierul judeţean Viorel Enache şi reprezentanţi ai Consiliilor Locale din Bogaţi şi Priboieni.

Momentul a fost întregit de sfinţirea troiţei cu hramul Sfântului Dumitru de către soborul de preoţi condus de părintele Andrei Michai, consilier administrativ bisericesc, din partea Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscel. Troiţa a fost ridicată de familia primarului Dumitru Secăreanu în memoria ostaşilor căzuţi la datorie!

Zidirea unei sfinte troiţe într-o parohie este un eveniment binecuvântat de Dumnezeu în care se descoperă tocmai înţelesul apofatic al jertfei credinţei. Ctitorii unei troiţe împlinesc, în acest sens, cea mai mare poruncă din Lege, în dimensiunea ei verticală şi orizontală: iubirea lui Dumnezeu din toată inima, din tot sufletul şi cugetul şi iubirea necondiţionată a aproapelui.

Crucea se află în mijlocul războiului existenţial al fiinţei umane între „a lua” şi „a dărui” şi poate fi cheia pentru a înţelege mai bine jertfa dragostei: de ce este mai fericit a da decât a lua!

Momentul a fost urmat de o depunere de coroane, inclusiv de către conducerea Batalionului 30 Vânători de Munte Dragoslavele.