Publicat: 12 Decembrie, 2013 - 20:14


Horia Colibăşanu, singurul român care a atins trei dintre cele mai periculoase vârfuri din lume, va participa la o nouă expediţie în Himalaya, anul viitor.

Expediţia Everest 2014 (martie - mai 2014) are ca obiectiv cucerirea vârfului Everest (8.850m), cel mai înalt loc de pe Pământ, cu propriile forţe fizice şi psihice (fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor). O tentativă reuşită ar echivala cu o nouă premieră a sa, a şasea, pentru România.

Partenerul său va fi slovacul Peter Hámor (cu zece vârfuri de 8.000m în palmares), unul dintre cei mai buni alpinişti din lume la ora actuală.

Horia a făcut anunţul pe 10 decembrie seara, la Universitatea de Vest din Timişoara, în faţa publicului, cu ocazia proiecţiei filmului expediţiei Lhotse 2013.

Horia Colibăşanu, 36 de ani, este singurul român care a escaladat vârfurile Annapurna, K2 şi Dhaulagiri, trei din topul celor mai periculoase cinci din lume (după rata de mortalitate), potrivit 'The Economist' .

Escaladarea K2 (Pakistan), cel mai dificil vârf, în 2004, este considerată cea mai importantă performanţă a alpinismului românesc. Aceasta a rămas neegalată în România.

Horia Colibăşanu este considerat alpinistul român cu cele mai bune performanţe la altitudine extremă.


Horia Colibăşanu, 36 de ani, este medic stomatolog şi trăieşte în Timişoara. El a început să urce munţi din afara ţării la vârsta de 21 de ani.

Horia a înfruntat şi escaladat primul munte de peste 8.000m (optmiar) - este vorba despre K2 din Pakistan, cel mai dificil vârf - la vârsta de 27 de ani, în 2004. Cunoscut ca 'Muntele Sălbatic', K2 (8.611m) este al doilea vârf ca înălţime, după Everest, şi este inclus în topul celor mai periculoase cinci vârfuri din lume (după rata de mortalitate). Ascensiunea pe K2, în premieră pentru România, a avut loc fără oxigen suplimentar şi ajutorul şerpaşilor. Performanţa lui Horia pe K2, considerată cea mai importantă din alpinismul românesc, a rămas neegalată.

Performanţele la peste 8.000m au continuat cu alte premiere naţionale - cinci până în prezent - printre care se numără Dhaulagiri (2007) şi Annapurna (2010) din Himalaya nepaleză, munţi incluşi, ca şi K2, în Top 5 vârfuri mortale din lume. În total, Horia Colibăşanu a atins şase vârfuri de peste 8.000m, în stilul expediţiilor clasice, fără oxigen suplimentar şi şerpaşi. Astfel, Horia Colibăşanu este considerat alpinistul român cu cele mai bune performanţe la altitudine extremă.

El este şi singurul român care a primit distincţia 'Spirit of Mountaineering' (Piolets d'Or', 2009), din partea British Alpine Club, cel mai prestigios club montan din lume. Distincţia a venit ca urmare a unui gest considerat eroic, petrecut într-o expediţie din 2008, pe Annapurna, când a avut loc cea mai amplă operaţiune de salvare din istoria Himalayei. Acţiunea a devenit subiectul unui film documentar, 'Pura Vida / The Ridge', premiat la Festivalul de Film San Sebastian.


Muntele Everest (8.850m) este cel mai înalt din lume şi este situat la graniţa dintre Nepal şi Tibet (China). Denumirea tibetană, Chomolungma, înseamnă 'Mama-Zeiţă a Lumii'.

Vârful Everest a fost escaladat pentru prima oară în 1953, de către legendarul Edmund Hillary (Noua Zeelandă) şi Sherpa Tenzing Norgay (Nepal). Până în 2012 (ultimele date disponibile), Muntele Everest avusese 5.656 ascensiuni reuşite, potrivit datelor culese de Eberhard Jurgalski şi publicate de 'The Economist' în mai 2013. Majoritatea ascensiunilor au fost asistate (cu oxigen îmbuteliat şi şerpaşi).