Publicat: 1 Aprilie, 2015 - 11:48
Share

După ce cea de-a cincea ediție a turneului Pianul Călător s-a lansat în martie la Galați, printr-un eveniment de succes asociat cu inaugurarea noului pian Steinway al orașului, spectatorii din Brașov, Reșița și Timișoara se vor bucura în perioada pre-pascală de sonoritățile romantice pe care turneul le va aduce în orașul lor.

'Este o muzică de o atât de mare sensibilitate încât am avut lacrimi în ochi pe tot parcursul concertului'. 'A fost divin. Acum, primăvara, este o stare pe care ne-o dorim cu toții'. 'Ne bucurăm mult că un asemenea pianist a venit și în orașul nostru', au spus spectatorii care au umplut până la refuz sala teatrului la concertul de deschidere.

Turneul Internațional Pianul Călător (22 martie — 20 mai) este organizat de Centrul Cultural Media al Radio România și Asociația Culturală Accendo și este susținut de Radio România.

Concerte cu orchestra vor avea loc în perioada următoare la Brașov, pe 2 aprilie, unde Horia Mihail va cânta cu Orchestra Filarmonicii, dirijată de Ciprian Marinescu și la Timișoara pe 9 aprilie unde pianistul va fi acompaniat de Orchestra Filarmonicii Banatul dirijată de Leonard Dumitriu. Horia Mihail va interpreta Concertul nr. 2 în do minor op. 18 pentru pian și orchestră de Rachmaninov. Această partitură a compozitorului rus vrăjește prin starea de profundă implicare în trăirea romantică, fiind creată parcă special pentru fundalul sonor al filmelor de dragoste.

Recitalul lui Horia Mihail de la Reșița, din 7 aprilie, organizat în parteneriat cu Radio Reșița, va cuprinde cele șase Klavierstücke op. 118, unele dintre cele mai iubite piese pentru pian solo scrise de Johannes Brahms, va continua cu Aprčs une lecture de Dante, de Franz Liszt care transformă aici cea de a doua parte din Aneés de pčlerinage într-o mare călătorie de-a lungul artei și a spiritualității italiene și se va încheia cu Carnaval Op. 9 Scčnes mignonnes sur quatre notes de Robert Schumann ce aparține primei sale perioade de creație (1834-1835) și e dedicată primei sale iubiri și logodnice, Ernestine von Fricken.

Și pentru că menirea acestui turneu de amploare constă în a aduce bucurie publicului din cele mai diferite colțuri ale țării, dar și în obiectivul generos de a dărui unui oraș un pian de concert cu drept de folosință pentru următorii ani (pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă), în urma celui de-al cincilea turneu, pianul călător pus la dispoziție de Radio România urmează să rămână pentru următorii ani la Deva.

Traseul străbătut va acoperi toate zonele istorice ale țării, Horia Mihail poposind în 20 de localități, pentru a susține recitaluri sau concerte cu orchestra. La Tulcea și la Roman, pianistul se va reîntâlni și cu celelalte piane călătoare, rămase acolo în anii 2013 și 2014. Itinerarul turneului poate fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvențele posturilor publice de radio.

Itinerar 2015:

2 aprilie, Brașov, Sala Patria — Concert cu orchestra.

7 aprilie, Reșița, Sala Lira — Recital.

9 aprilie, Timișoara, Sala Capitol — Concert cu orchestra.

16 aprilie, Pitești, Casa de cultură a sindicatelor — Concert cu orchestra.

19 aprilie, Bușteni, Centrul Cultural Aurel Stroe — Recital.

20 aprilie, Ploiești, Sala Ion Baciu — Recital.

21 aprilie, Sibiu, Sala Thalia — Recital.

22 aprilie, Târgu Mureș, Sala Festivă a Liceului de Arte — Recital.

27 aprilie, Luduș, Casa de cultură — Recital.

28 aprilie, Baia de Arieș, Casa de cultură — Recital.

29 aprilie, Alba Iulia, Casa de cultură — Recital.

30 aprilie, Deva, Centrul cultural 'Drăgan Muntean' — Recital.

5 mai, București, Sala Radio — Recital.

8 mai, București, Sala Radio — Concert cu orchestra.

10 mai, Deva, Teatrul de artă — Concert cu orchestra.

11 mai, Tulcea, Teatrul Jean Bart — Recital.

12 mai, Roman, Casa de cultură — Recital.

14 mai, Chișinău, Sala cu orgă — Recital.

15 mai, Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu — Recital.

16 mai, București, Parcul Herăstrău — Recital.

17 mai, București, Parcul Herăstrău — Recital.

19 mai, Iași, Aula BCU — Recital.

20 mai, Bistrița, Sinagoga — Recital.

Eveniment susținut de Radio România.

Organizatori: Centrul Cultural Media al Radio România, Radio România Cultural și Accendo. Coproducatori: TVR 2 și Radio România Regional. Partener principal: ARCUB. Sponsori: JTI, Sense, ALRO Slatina, Senia Music.