Publicat: 1 Aprilie, 2014 - 21:57
Share

Un turneu al premierelor s-ar putea numi Turneul Pianul Călător, ajuns în 2014 la cea a IV-a ediţie. La invitaţia Radio România, Horia Mihail a poposit deja în şase oraşe,  plecând pe 21 martie de la Tulcea şi urmând ca, până pe 14 mai 2014 să fi străbătut în total 13 oraşe din România, dar să ajungă şi la New York şi Chişinău. Turneul este organizat de centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Accendo și Radio România Cultural.

Anul acesta, pentru prima dată, pianul care a fost lăsat în folosinţa comunităţii locale din Mediaş, în 2011, a pornit spre o altă destinaţie. El a ajuns la  Roman, oraşul natal al lui Sergiu Celibidache, unde a fost primit cu o sală arhiplină şi un entuziasm debordant, bună dovadă că ideea acestui turneu este una generoasă dar în acelaşi timp necesară, spectatorii din oraşele ce nu au piane de concert fiind avizi de a asculta un astfel de instrument şi pe îndrăgitul pianist. De altfel, pianul se va afla în anii ce urmează în custodia Școlii de arte Sergiu Celibidache din Roman unde mulți tineri pianiști vor avea ocazia să cânte la pianul călător în următorii doi ani.

„Impresionant. Într-un oraş modest de provincie fără filarmonică, fără teatru profesionist, fără cinema, o asemenea manifestare culturală lasă urme. O sală plină ochi, chiar dacă publicul a fost eterogen, cu sau fără studii muzicale. Spectacolul a fost de excepţie. În două ore mi-am retrăit întraga viaţă. A fost magnific”,  spune un spectator de la Roman.

Tot pentru prima dată, Mozart, compozitorul ce şi-a petrecut cei mai mulţi ani din viaţă în turneu, este muza călătoriei muzicale, repertoriul ales fiind integral al acestui compozitor. În recitaluri, Horia Mihail interpretează două rondouri, două fantezii şi două sonate din creaţia mozartiană, iar în concertele cu orchestra se va afla pentru prima oară în postura de dirijor şi solist în trei celebre opusuri concertante mozartiene pentru pian şi orchestră.
Astfel, din nou în premieră, la Piteşti, pe 3 aprilie, la Casa de Cultură, Horia Mihail va fi solist şi dirijor interpretând împreună cu orchestra: Concertul nr. 12 în la major pentru pian şi orchestră, Concertul nr. 20 în re minor pentru pian şi orchestră şi Concertul nr. 23 în la major pentru pian şi orchestră.

„Nu am mai facut aşa ceva. Abia aştept să văd cum va fi. Este o premieră şi pentru mine. Va fi desigur o experienţă importantă şi sper să reuşesc să aduc această muzică mai aproape de sufletul publicului care va fi in sală. Am emoţii...”, a declarat Horia Mihail. 

Această experienţă va fi repetată şi la Braşov, Oradea şi Bucureşti