Publicat: 8 Aprilie, 2019 - 09:22
Share

Incredibil, dar adevărat. Turneul “Pianul călător” se apropie de ediţia cu numărul 10, aşa cum era poate greu de prevăzut atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste găsită în cărţile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847 prin ceea ce avea să devină mai târziu România.
    Anul 2019, anul ediţiei a noua, este rezervat clasicismului vienez. Un popas meditativ, odihnitor, asupra unor repere ale repertoriului pianistic, Haydn, Mozart şi Beethoven, cu trei sonate pentru pian reprezentative. Turneul national “Pianul călător” ediţia a noua se va desfăşura între 11 aprilie şi 13 mai şi va cuprinde 15 recitaluri susţinute de pianistul Horia Mihail în întreaga ţară, inclusiv pe cele cinci piane călătoare existente în acest moment în cinci oraşe din diferite regiuni ale ţării.
    Începând din 2011, Horia Mihail a vizitat zeci de oraşe din ţară însoţit de pianul călător sau cântând pe pianele din oraşele în care a ajuns. Acum, pianele călătoare puse la dispoziţie de Radio România sunt încredinţate comunităţilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia şi Roman, dar drumul lor a fost mai lung şi a trecut prin multe oraşe care încă au nevoie de piane de concert, uneori fără să se oprească mai mult de o seară.
    În urma acestor turnee, Horia Mihail a publicat patru CDuri la Editura Casa Radio, care reflectă orientările repertoriale prin care a trecut în turneul Pianul călător : Pe urmele lui Franz Liszt, Beethoven Romantic sau albumul înregistrat alături de Orchestra Naţională Radio cu Beethoven, Rachmaninov, Lutoslawski.
    Am ajuns în anul 2019, iar Horia Mihail a optat de această data pentru o incursiune în clasicismul vienez, invitându-ne să ascultăm Sonata în si minor, HOB.XVI 32 de Haydn, Sonata în Re major KV 311 de Mozart şi celebra Sonata “Appassionata” nr. 23 în fa minor op. 57 de Beethoven.
    Este un moment de pasaj dar, în acelaşi timp, reflectă faptul că revenirea periodică asupra repertoriului clasic este esenţială pentru un pianist de anvergură. Iar "cheia clasică" a lui Horia Mihail este, cu siguranță, una incitantă, plină de relief. 
Amănunte pe www.pianulcalator.ro
https://www.facebook.com/pianulcalatorhoriamihail/
Din istoria Pianului călător :
https://www.youtube.com/watch?v=Gm6djI80I9A 

Itinerar
Joi,11 Aprilie, ora 19  – Tulcea - Teatrul Jean Bart 
Vineri, 12 Aprilie, ora 19 – Pitești – Sala Filarmonicii 
Marţi. 16 aprilie, ora 19 – București - Sala Radio 

Joi, 18 Aprilie, ora 19 – Bistriţa - Sinagoga 
Sâmbătă, 20 Aprilie, ora 19 – Braşov - Sala Patria 
Luni, 22 Aprilie, ora 19 – Deva - Sala Pro Arte 
Marti, 23 aprilie, ora 19 – Alba Iulia - Casa de Cultură 

Sâmbătă, 4 Mai, ora 19  – Slatina, Centrul cultural “Eugen Ionesco” 
Duminică, 5 mai, ora 19  – Caracal - Teatrul Național
Marti, 7 mai, ora 10 - Roman - Casa de cultură
Miercuri, 8 mai, ora 19 – Iaşi – Aula Bibliotecii Centrale Universitare 
Vineri, 10 mai, ora 19   – Bârlad - Pavilionul “Marcel Guguianu”
Sâmbătă, 11 mai, ora 19  – Tecuci – Ateneu
Duminica, 12 mai, ora 18 – Mogoşoaia – Palatele Brâncovenesti
Luni, 13 mai, ora 19  – Bucureşti – Teatrelli 
Program muzical
J. Haydn: Sonata în si minor, HOB.XVI 32
W.A. Mozart : Sonata în re major KV 311
L. van Beethoven: Sonata nr. 23 în fa minor op. 57 “Appassionata”
Producători: Pro Contemporania, The Culture Hub, Accendo
Coproducatori: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional
Cu sprijinul: JTI, Erste Private Banking - serviciu oferit de BCR, ALRO Slatina, Ade Gas Oil, Sense, Borsec, Senia Music
Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Primăria Municipiului Bucureşti, Creart, Teatrelli, Centrul cultural Palatele Brâncoveneşti „Mogoşoaia”, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primăria din Tulcea, Consiliul Județean Tulcea, Filarmonica din Pitești, Centrul judeţean pentru cultură Bistriţa, Sinagoga din Bistriţa, Filarmonica de Stat din Braşov, Municipiul Alba Iulia, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Primăria Municipiului Deva, Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina, Asociația Culturală Center Inter Art, Primăria Slatina, Asociația Fiii și Prietenii Caracalului, Teatrul Național din Caracal,  Filarmonica „Moldova” din Iaşi, Casa de cultură din Roman, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Fundaţia Pelin - Educaţie fără frontiere creştin europeană din Tecuci. 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: