2 iulie 2022

Horror Vacui, o expoziţie în premieră care aduce la Romanian Creative Week artişti români din ţară şi de peste hotare

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Prima ediţie a Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor creative româneşti, care se va desfăşura la Iaşi în perioada 2-6 iunie 2021, va aduce publicului o expoziţie organizată în premieră în România, „Horror Vacui”, dedicată esteticii contemporane, meşteşugului şi tradiţiei.

Expoziţia „Horror Vacui” va fi organizată în cadrul Expo (in)between, powered by Raiffeisen Bank, eveniment care se va alătura unor festivaluri importante, parte a RCW: Romanian Fashion Week, Architecture, Moldova Film Festival, Musicalling, VegFest, Visual Arts.

„Horror Vacui” va reprezenta, totodată, o avanpremieră a inaugurării Palatului Braunstein din Iaşi, care va găzdui expoziţia. Clădirea istorică impresionantă a fost renovată şi modernizată recent de Primăria Municipiului Iaşi, printr-un proiect finanţat din fonduri europene, şi urmează să îşi deschidă în curând porţile şi pentru industriile creative.

Artiştii invitaţi să ia parte la expoziţia „Horror Vacui”, powered by Raiffeisen Bank, organizată în cadrul RCW cu sprijinul Federaţiei Patronatelor din Industriile Creative, al Palas şi al Primăriei Municipiului Iaşi, sunt: Radu Abraham, Aitch, Ana Alexe, ZO Kraft, Atelier Parter, Batem fierul la conac, Raluca Buzura, Daniela Căţoi, Megan Dominescu, Ferma de Artă Triunghi, In Context Slănic Moldova, Costi Lungu, Ştefan Neacşu, Roan Atelier, Saddo, Sânziene, Ioana Stanca, Elena Stanciu – Poartă-mă cu flori, Andreea Tron, Andrei Cosmin Vladimir şi Victoria Zidaru.

Curatorul Expo (in)between, powered by Raiffeisen Bank, este KraftMade, un proiect reprezentat de artiştii Marlene şi Alex Herberth, din Cincu, Transilvania.

Despre „Horror Vacui”, Marlene Herberth a declarat, în cadrul emisiunii #NEXTHASHTAG, parte a proiectului RCW: „Este o expoziţie care nu s-a mai făcut în România şi care aduce împreună artişti, designeri şi meşteri. Este o expoziţie despre natură, unde nu găseşti un spaţiu gol, nu găseşti vidul. Din cauză că este atât de mult zgomot în capul nostru, am încercat prin arhitectură, prin design interior, prin toţi aceşti ani de minimalism să facem linişte în jur. Acum, ne-am dat seama că trebuie să fie invers: armonia trebuie să fie în capul nostru, exact ca natura, iar în jurul nostru să fie zgomot, să fie straturi de frumos, pentru că de acolo ne inspirăm. Ne inspirăm din natură, pe care nu o vedem ca pe ceva static, ci ca pe ceva care trebuie permanent regenerat”.

Artista Marlene Herberth a mai arătat, în cadrul aceleiaşi emisiuni moderate de jurnalista Irina Păcurariu, că „designul, cultura, arta, industriile creative sunt toate lucrurile de care ne înconjurăm, de la modă, obiecte din casă până la felul în care trăim în fiecare zi. Aici trebuie să umblăm, asta ne-a învăţat pandemia: ne-a forţat să ne uităm din nou la lanţuri scurte de producţie, la resurse locale, la regenerarea mediului. Totul să fie mult mai local, iar noi să învăţăm să regenerăm resursele, pe măsură ce le consumăm”.

Marlene Stanciu lucrează în diferite medii, de la textile la gastronomie şi relaţia lor cu geografia originară, fiind o ţesătoare de fire, idei şi poveşti cu background în antropologie şi politologie culturală. Alex Herberth, care cercetează, arhivează şi transmite tehnici meşteşugăreşti provenite de la breslele transilvănene, este restaurator în lemn şi tâmplar de artă, având o experienţă de 20 ani.

Împreună, Marlene şi Alex Herberth cercetează sursele armoniei estetice străvechi şi motivele pentru care lucrurile erau realizate după o rânduială anume, testează practicalitatea contemporană a ideilor arhaice, a materialelor naturale şi a circuitului lent de design, producţie şi consum. Din 2017 au început să creeze, pe lângă obiecte performative, cursuri practice pentru meşteri, designeri, arhitecţi şi artişti, menite să dea mai departe înţelepciunea şi harul meşteşugăresc ca soluţie sustenabilă pentru viitor.

Mai multe detalii despre expoziţia „Horror Vacui” pot fi găsite aici: https://romaniancreativeweek.ro/design/expo-inbetween/horror-vacui/

Despre Romanian Creative Week:
Romanian Creative Week va transforma Iaşiul, între 2 şi 6 iunie 2021, în nucleul creativităţii din România, găzduind nume sonore din domenii precum modă, arhitectură, muzică, film, publicitate, new media, design industrial. Romanian Creative Week este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC) – singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. Înfiinţată la Iaşi, în 2011, FEIPC a organizat până în prezent peste 50 de acţiuni de promovare naţională şi internaţională a industriilor creative româneşti.

Amănunte despre RCW, pe www.romaniancreativeweek.ro, pe paginile noastre de Facebook, Instagram şi pe canalul de YouTube.