26 mai 2022

Hotărârea adoptată de Colegiul director al CNCD în şedinţa din data de 12 ianuarie 2022

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, întrunit în şedinţa de soluţionare a petiţiilor din data de 12 ianuarie 2022, a adoptat următoarea hotărâre:

1. Afirmaţiile: „de ce nu se duce domnul Raed Arafat în ţara lui de baştină”, „vorbeşte despre dânsul la persoana a III-a, probabil că i se trage din limba ţării sale natale”, „nu ştiu cum domnul Raed Arafat şi-a luat examenul de cetăţenie”, „trădătorii nu au ce căuta în România” constituie faptă de discriminare potrivit art. 2 alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

Se sancţionează autorul declaraţiei doamna Iovanovici-Şoşoacă Diana cu amendă contravenţională de 5.000 de lei.

Hotărâre adoptată cu majoritate de voturi, 8 la 1. Votul împotrivă cu propunere de neincidenţă, faptele ar putea să intre sub incidenţa legii penale.

2. Afirmaţiile: „vorbeşti română suficient de prost, încât să nu mă simt reprezentat de tine”, „mă simt reprezentat ca român, de cel care vorbeşte corect română”, „sper că ştii limba română corect, este totuşi o condiţie pentru a fi român” constituie faptă de discriminare potrivit art. 2 alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G. 137/2000.

Se sancţionează autorul declaraţiei domnul Neamţu Mihail cu avertisment contravenţional. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi.

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării