27 iunie 2022

Hotărârile Consiliului ARACIS din luna iulie 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Consiliul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), întrunit în şedinţa din data de 29 iulie 2021, a analizat o serie de aspecte privitoare la asigurarea calităţii în învăţământul superior din România.

Prezentăm în cele ce urmează temele pe care le considerăm de interes pentru toate părţile interesate în învăţământul superior şi pentru opinia publică:

I. Asigurare externă a calităţii – evaluări, avize acordate

Consiliul a analizat şi a validat rezultatele evaluărilor externe pentru:
* 39 de programe de studii universitare, dintre care 27 de programe de studii universitare de licenţă, 11 programe de studii universitare de masterat şi un program pregătitor de limba română pentru cetăţenii străini;
* Cinci domenii de studii universitare de masterat;
* Şase domenii de studii universitare de doctorat;
* Două evaluări instituţionale;
* O instituţie organizatoare de studii universitare de doctorat.

Lista completă a rezultatelor evaluărilor este disponibilă la adresa: https://www.aracis.ro/wp-content/uploads/2021/07/Validare-rapoarte-29.07.2021_ME.pdf

Avizele acordate şi propunerile ARACIS vor fi transmise Ministerului Educaţiei, conform reglementărilor în vigoare.

Pentru evaluările care se vor desfăşura în următoarea perioadă a fost aprobată componenţa comisiilor de evaluare externă a programelor de studii universitare şi, de asemenea, au fost validate trei Protocoale de evaluare instituţională. Evaluările instituţionale se vor desfăşura la Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca. Programul vizitelor de evaluare va fi stabilit ulterior.

II. Cooperare internaţională

Consiliul a analizat solicitarea primită din partea „Dnipro Medical Institute of Traditional and Non-Traditional Medicine” din Ucraina şi a aprobat iniţierea procedurilor pentru a realiza evaluarea externă a două programe de studii universitare de masterat din domeniul „Medicină”.

III. Funcţionare internă a agenţiei

Consiliul a analizat câteva propuneri de îmbunătăţire a procesului de evaluare externă a studiilor universitare de doctorat şi a stabilit detaliile administrative pentru organizarea următoarei etape a acestor evaluări;

* În perioada 23 – 25 iulie, ARACIS a sprijinit federaţiile studenţeşti în organizarea unei sesiuni de formare a studenţilor doctoranzi în domeniul asigurării externe a calităţii în învăţământul superior. După încheierea procesului de evaluare a participanţilor, agenţia va actualiza Registrul Naţional al Evaluatorilor Studenţi, prin includerea studenţilor doctoranzi selectaţi de către federaţiile studenţeşti.

Consiliul ARACIS
Bucureşti, 30 iulie 2021