2 decembrie 2021

Hramul Catedralei „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca cu depunerea moaştelor Fericitului Iuliu Hossu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Duminică 8 august 2021, cu ocazia serbării Hramului Catedralei „Schimbarea la Faţă”, Preasfinţia Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla va celebra, de la ora 10.30, Sfânta Liturghie Arhierească, după care, la ora 12.00, va binecuvânta relicvariul şi va depune moaştele Fericitului Episcop Iuliu Hossu în sfântul locaş de pe B-dul Eroilor nr. 10, din Cluj-Napoca.

Relicvariul a fost pregătit în decembrie 2020, în timpul episcopatului Preasfinţiei Sale Florentin, Ierarhul de vie amintire al Eparhiei de Cluj-Gherla. Din cauza restricţiilor impuse de pandemie, momentul depunerii sfintelor moaşte a fost amânat. Acum, la sărbătoarea hramului Catedralei episcopale, credincioşii sunt invitaţi să participe la momentul de binecuvântare şi depunere a moaştelor.

În zilele de 7-8 martie 2019, Preasfinţia Sa Florentin a realizat deshumarea (la Cimitirul Bellu din Bucureşti) şi a însoţit întoarcerea unei părţi a osemintelor Cardinalului Iuliu Hossu la sediul eparhial din Cluj. După trei luni, a avut loc evenimentul istoric, din 2 iunie 2019, a vizitei Sfântului Părinte Francisc la Blaj, pe Câmpia Libertăţii, unde Suveranul Pontif i-a beatificat pe cei şapte Episcopi greco-catolici martiri pentru credinţă, între care se află şi Episcopul de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu.

După beatificare, moaştele Fericitului Iuliu Hossu au fost depuse în sfintele altare la sfinţirea bisericilor, atât pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, cât şi în afară, de asemenea, au fost purtate, cu veneraţie, în vizitele pastorale şi la pelerinajele eparhiale, atât de către Preasfinţia Sa Florentin, cât şi de către Preasfinţia Sa Claudiu, Ierarhul care, în 24 aprilie 2021, a fost înscăunat pe tronul episcopal al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Odată cu depunerea sfintelor moaşte în relicvariul binecuvântat, Fericitul Iuliu Hossu, Arhiereu de Gherla şi de Cluj-Gherla (1917-1970), primul Cardinal al românilor, vestitorul Marii Uniri de la Alba-Iulia, din 1 decembrie 1918 şi Episcop martir pentru credinţă, va „locui” definitiv în Catedrala în care a predicat, în care s-a rugat şi a celebrat Sfinte Liturghii, în anii de înflorire a Eparhiei de Cluj-Gherla (1930-1948). Aici va putea de acum să fie „întâlnit” şi îl va asculta pe fiecare pelerin al acestei vieţi şi va mijloci la Tronul Tatălui ceresc pentru fiecare om care se va opri la relicvariul binecuvântat pentru un moment de venerare şi rugăciune.

Cuvântul său, din ajunul trecerii la Cer, se adresează şi azi credincioşilor Eparhiei „scumpă sufletului său”, Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, pe care a păstorit-o: „Îmbrăţişez pe toţi fraţii mei din Dieceza Clujului şi din toată Biserica Unită, îi binecuvântez şi pe toţi credincioşii. Sărut masa de lucru din biroul meu. Sărut Crucifixul. Sărut pietrele de pe trotuarul pe care l-am călcat mergând la Sfânta Liturghie de la Catedrală. Sărut băncile din Seminar, în care s-au rugat clericii mei. Binecuvântez pe toţi care au contribuit la fondul de ajutorare „Frăţiorii Domnului”, după cum binecuvântez pe toţi care au fost ajutaţi. Binecuvântez pe toţi ţăranii, din toate protopopiatele, care, îmbrăcaţi în haine albe, ca şi sufletele lor, m-au ascultat cu bucurie şi s-au reîntors fericiţi la casele lor. Nu i-am uitat pe cărarea suferinţelor mele” (Ultimele gânduri ale Cardinalului Iuliu Hossu consemnate de Episcopul Alexandru Todea, Cardinalul de mai târziu).

„Biroul de Presă al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla
V.S. redactor