Publicat: 3 Iunie, 2016 - 15:29
Share

Cea de-a patra ediție a Terra Madre Balkans va avea loc în perioada 2-5 iunie în Tirana, Albania, și va fi deschisă printr-o ceremonie oficială la care vor fi prezenți Edmond Panariti, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Rurale și a Administrației Apelor, Milva Ekonomi, Ministrul Dezvoltării Economice, Turismului, Comerțului și Antreprenoriatului, Mirela Kumbaro, Ministrul Culturii, din Albania, Erion Veliaj, primarul Tiranei, Alberto Cutillo, Ambasadorul Italiei în Albania și Carlo Petrini, Președintele Slow Food.
Cea de-a patra ediție Terra Madre Balkans este organizată de către VIS Albania, cu sprijinul Slow Foods și în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Ministerul Dezvoltării Economice, Turismului,  Comerțului și Antreprenoriatului, Municipalitatea Tirana și Agenția Italiană pentru Cooperare Internațională.
Evenimentul reunește 350 de delegați din 12 țări (Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Grecia, Kosovo, Muntenegru, Republica Macedonia, România, Serbia, Turcia, italia și Albania).
Ca parte esențială a acestui eveniment, centrul Pieței Maica Teresa găzduiește un Târg Țărănesc  (Earth Market), unde cele peste 50 de standuri vor oferi vizitatorilor ocazia să descopere o mare varietate de produse din comunitățile gastronomice ale Terra Madre, Presidia Slow Food, și de pe Arca Gusturilor, catalogul Slow Food al biodiversității gastronomice mondiale.
La târg vor fi prezenți  reprezentanți ai Presidia Slow Food din peste 50 de comunități gastronomice ale Terra Madre din diferite țări:
•    Albania va fi reprezentată de către Presidiumul Mishavin- o brânză produsă de către 16 familii în regiunea nordică Kelmend- și Presidiumul Permet Gliko, un tip de dulceață obținută din mai multe tipuri de fructe și legume cultivate în partea superioară a văii râului Vjosa, din sudul Albaniei. Printre comunitățile gastronomice Terra Madre din Albania se vor număra și Elbasan, producători de ulei de măsline, viticultori Kallmet și producători Lepushe. La eveniment vor mai lua parte și Chef-i din rețeuat Alianța Chef-ilor Slow Food din Albania.
•    Din Bosnia și Herțegovina, vor participa reprezentanți ai Presidiului Pozegaca Slatko de Prune – care salvgardează producția de slatko tradițională, o dulceață obținută dintr-un soi de prune indigene Pozegaca- și două comunități gastronomice Terra MadreȘ producătorii de Fasole Trebinje Poljak și de porumb Popovo Polje.
•    Din Bulgaria, vor fi reprezentate patru Presidii Brânza Verde Tcherni Vit, Oaia Karakachan, Fasolea Smilyan și Meurche, un tip de mezel excepțional învelit în vezica de porc și păstrat în cenușă. Vor participa de asemenea și fermierii din asociația Porcul Balcanilor de Est.
•    Din Croația, îi vom avea alături pe Usturoiul Ljubitovica Sarac și nou-înființatul Presidiu Varenik din peninsula Peljesac, unul dintre cele mai vechi centre viticole ale Dalmației.
•    Republica Macedonia va fi reprezentată de către cinci dintre produsele lor tradiționale: Brânză Montană din Munții  Mavrovo Reka, miere macedoniană, Slatko din Smochine Sălbatice, vinurile Stanushina și Ardeii Roșii Bukovo, al cărui Presidiu a început să sprijine producătorii în selecția de semințe pentru a păstra puritatea acestui soi de ardei. Din Skopje va participa Comunitatea pentru Învățare a școlii gimnaziale Lazar Taney aceasta fiind implicată înntr-un program educational despre nutriție și gust.
•    Din România, două Presidii vor aduce cu ele tradițiile comunităților locale din Transilvania prin Porcul de Bazna și Saxon Villages Preserves (Gemuri din Satele Săsești).  Din delegația Romaniei vor face parte și producători de Ceapă Roșie Dulce din Valea Arieș și Comunitatea pentru Învățare Brusturoasa și Palanca, precum și Programul Educațional Dr. Ion Rațiu din Turda.
•    Din Serbia, vom cunoaște producători de rachiu de prune Gledic Crvena Ranka, un tip de distilat obținut în inima regiunii Sumadija, cunoscută de multă vreme pentru calitatea prunelor care cresc aici. Vor fi însoțiți și de două comunități gastronomice Terra Madre Balcani: producătorii de varză Futog și producătorii Leskovar Ajvar.
•    Turcia va fi reprezentată de către Presidiul Bogatepe Gravyer, una dintre varietățile de brânză Kars gravyer produsă în continuare pe pășunile montane și obținute exclusive din lapte crud. Vor mai participa și producători ai Pieței Tărănești Foca, Grădinile Istorice Yedikule ale Istanbulului, precum și activiști ai campaniei Slow Olive.

Programul pentru Terra Madre Balkans include și degustări, concerte, ateliere de lucru și conferințe.
Dintre subiectele ce vor fi abordate, amintim:
•    “Lupta împotriva Foametei pe Glob”- Thomas Pogge, professor la Universitatea Yale, expert de talie mondială în foametea la nivel global și drepturile omului, care va prezenta idei despre reducerea gradului de sărăcie și rolul alimentației.
•    “Accesarea de piețe, accesarea de oportunitățí”- explorează oportunitățile și constrângerile întâmpinate de către micii fermieri din Balcani în accesarea piețelor, atât din țările member cât și din țările aflate în curs de aderare și în procesul de armonizare cu acquis communautaire.
•    “Fermierii sunt pe primul loc!”, Conferință Științifică Internațională- cu scopul de a construi o vastă rețea de oameni de știință, academicieni și institute de cercetare pentru biodiversitatea alimentară și conservarea resurselor genetice vegetale, și pentru barierele non- financiare care împiedică micii producători artizanali de alimente să acceseze noi piețe.
•    “Turism rural sustenabil, agroturism și abordarea multi-funcțională a agriculturii ”- va evidenția unele dintre cele mai bune cazuri de până acum, dar și pentru identificarea de noi metode de a da un imbold turismului rural în vederea dezvoltării locale și pentru a explora contribuția producției de alimente tradiționale la sustenabilitatea socială, economică și de mediu în ceea ce se numește azi agricultura multi-funcțională.
•    Pentru programul complet al conferinței și al evenimentului, vă rugăm să vizitați: http://www.essedra.com/media/Terra-Madre-Balkans-programme-02.com_.pdf  

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului ESSEDRA, proiect cofinanțat de către Uniunea Europeană cu scopul de a sprijini procesul de Integrare Europeană a țărilor din Balcani și Europa prin consolidarea societății civile și a capacității acesteia de a influența politicile și de a promova modele sustenabile de dezvoltare rurală.
După trei ediții din Sofia (2010, 2012) și Dubrovnik (2014), rețeaua Terra Madre Balkans a ales Tirana pentru această ediție. Terra Madre Balkand este prima rețea de acest fel ce reunește comunitățile gastronomice din mai multe tări ale aceleiași regiuni. Slow Food și Terra Madre au dezvoltat o rețea ce are rădăcini bine înfipte înzonă cu mii de suporteri, 24 de Predisia Slow Food, 100 de comunități gastronomice, 50 de Chef-i, 15 programe educaționale pentru  nutritiție și gust în școli și peste 28- de produse din Balcani înscrise pe Arca Gusturilor Slow Food.

Comunicat de presa: ESSEDRA