29 ianuarie 2022

„Huţulii de la capătul lumii” îşi spun povestea la „Dosar România”. Sezon nou, la TVR1

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Trăiesc mereu ziua de azi ca cea de ieri, aşa îşi vor duce viaţa până la sfârşit. Documentarul realizat de Cătălin Apostol despre cei mai vechi huţuli din Bucovina ne umple sufletul de frumuseţe. Noul sezon „Dosar România” începe la TVR 1, duminică, 17.10, ora 18.00.

În vârf de munte nu e loc de tristeţe. Ea te împiedică să munceşti. De-aia nu vor să ştie de televizor, pentru că veştile din lume sunt rele. Pe masa lor din sufragerie stă aprinsă o candelă şi o icoană cu Sfântul Mihail. Candela arde tot timpul. Pentru ei, acolo se află ochiul lui Dumnezeu, care veghează casa şi pe cei care trăiesc în ea. În fiecare seară, Natalia se roagă pentru casă, pentru copii, dar şi pentru pământurile astea muncite. Ştie bine că ele trebuie păstrate şi lăsate copiilor, aşa cum au făcut şi părinţii plecaţi la cer. Să aibă unde să se întoarcă şi să-şi facă un rost.

Aşa i-a găsit jurnalistul Cătălin Apostol pe Natalia şi Gheorghe Marocico, doi dintre puţinii „Huţuli de la capătul lumii”. Povestea lor, de o frumuseţe aparte, o vedem duminică, de la ora 18.00, în prima ediţie a noului sezon „Dosar România”, la TVR 1.

„Ca să ajungi la ei, la marginea lumii, trebuie să străbaţi o coamă groasă de păduri întunecoase şi reci, urcând un drum ce şerpuieşte parcă fără sfârşit, printre cotloane tot mai sălbatice. Acolo, sus, pe creastă, e locul în care trăiesc ascunşi cei mai vechi huţuli din Bucovina”, povesteşte Cătălin Apostol, realizatorul documentarului „Huţulii de la capătul lumii”.

Natalia şi Gheorghe Marocico trăiesc singuri la marginea pădurii. El are 70 de ani, ea 64. Au patru copii, toţi răspândiţi prin lume. Cea mai apropiată casă de ei se află la o jumătate de oră de mers prin jnepeniş şi pădure.

Deşi trăiesc singuri, în capătul ăsta de lume, par fericiţi. „Avem patru vaci, un porc, un cal şi câteva păsări”, spune femeia.

„Nu-i mare lucru, dar pentru noi doi e de ajuns. În noaptea de Înviere am fost la biserica noastră din Ulma, am stat până dimineaţa la patru. Înainte am fost şi la Putna să mă spovedesc şi împărtăşesc. Avem patru copii, trei băieţi şi o fată, toţi plecaţi în lume, unu e la Rădăuţi, al doilea în Germania, cel mic în Anglia şi fata e medic la Cluj. Da, medic neurolog. Noi suntem tare mândri de ea, că uite, am tras tare greu cu ea atâţia ani de şcoală, şi dintr-o fetişcană din vârf de munte, a ajuns ce-a ajuns. A tras tare şi ea, sărăcuţa, când era studentă, în loc să se distreze în vacanţe, pleca câte două luni în Germania să muncească, şi venea cu 3.000 de euro ca să-şi plătească căminul şi cheltuielile cu şcoala. Şi ceilalţi copii se descurcă bine. Cel mic văd că trage să vină acasă, şi zice că după ce strânge nişte bani se gândeşte să rămână definitiv aici. Sperăm să-şi ţină cuvântul, că pământul trebuie lucrat şi noi n-o să mai putem, avem 18 hectare, trebuie cosit fânul, e muncă grea, nu putem singuri. Nu vedeţi cum stau casele părăsite? Moşnegii au murit, copiii sunt plecaţi în lume şi rămâne numai ruină pe văile astea. Şi e mare păcat, că părinţii şi bunicii noştri au muncit din greu. Cum să laşi în ruină casa şi gospodăria, când le-ai moştenit de la ei?”

Cândva, aveau mulţi vecini, dar toţi au murit şi casele lor zac astăzi în paragină. Muncesc din greu, de când se ştiu fac asta. N-au însă vreme de tristeţe şi tânguială. Acolo, în vârful muntelui, nu e timp şi loc de gânduri apăsătoare. Trăiesc mereu ziua de azi ca cea de ieri, aşa îşi vor duce viaţa până la sfârşit. „Huţulii de la capătul lumii”, documentarul realizat de Cătălin Apostol e de văzut, ascultat şi păstrat în suflet. Premiera – duminică, 17 octombrie, ora 18.00, la TVR 1.