Publicat: 16 Septembrie, 2015 - 15:11
Share

Deputatul PNL, Gheorghe IALOMIȚIANU, a semnat următoarea declarație de presă:
"De mai bine de o săptămână, Victor Ponta rânjește și se laudă în spațiul public susținând că a achitat datoria la FMI, mai precis cele aproximativ 2,38 miliarde euro contractate la cele mai mici dobânzi pentru acoperirea deficitelor uriașe din perioada maximă a crizei economice și pentru finanțarea investițiilor publice. Victor Ponta vrea să-i păcălească pe români, care ar putea să creadă că România nu mai are datorie publică, că toate debitele ajunse la maturitate au fost stinse.

Dimpotrivă ! Incompetența la guvernare a lui Victor Ponta se vede în creșterea fără precedent a datoriei publice, în ultimii trei ani, cu peste 19 miliarde euro mai mare, față de datoria pe care a găsit-o când a venit la guvernare. Chiar și Curtea de Conturi a României a atras atenția, în raportul pentru anul 2014, asupra faptului că soldul datoriei publice a crescut nejustificat de la 54,3 miliarde euro în decembrie 2012, până la 65,9 miliarde euro în decembrie 2014, chiar pe fondul creșterii economice și al unor deficite bugetare reduse.

Victor Ponta minte când afirmă că a scăpat România de datorii, pentru că în vreme ce statul român achita datoria scadentă către FMI, Ministerul Finanțelor Publice contracta împrumuturi noi, de miliarde, pe piața internă, iar România se împrumută tot mai mult, ponderea datoriei publice trecând de pragul de 40% din PIB.

Victor Ponta să justifice românilor pe ce a cheltuit cei 19 miliarde de euro pe care i-a împrumutat sub guvernarea sa, atâta vreme cât ritmul anual de realizare a investițiilor este constant sub 50% din ceea ce s-a programat prin legea bugetului și având în vedere creșterea economică pe care o trâmbițează de mai bine de trei ani, dar pentru care nu are niciun merit.

Victor Ponta nu a scăpat România de datorii, ci a contractat noi și noi împrumuturi, unele cu totul nejustificate, altele pentru a refinanța datoriile scadente. România are nevoie urgentă de un guvern competent, deoarece în perioada viitoare are de rambursat cei 19 miliarde de lei împrumutați de Victor Ponta, având în vedere că Victor Ponta se plânge că a reușit cu greu să ramburseze 2,38 miliarde euro".

Gheorghe IALOMIȚIANU

Deputat PNL