4 februarie 2023

Iaşi, Capitala istorică a României, 23 ianuarie 2023

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Scrisoare deschisă a deputatului Vasile Toma (PSD)
Iaşi, Capitala istorică a României, 23 ianuarie 2023

În atenţia:
Prim-ministrului României, domnul Nicolae Ciucă
Ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu

SCRISOARE DESCHISĂ

Să sărbătorim şi să respectăm ziua de 24 Ianuarie prin fapte!
Clădirea pecetluirii Unirii Fondatoare a României trebuie restaurată de urgenţă!

La 164 de ani de la Unirea Principatelor Române si înfiinţarea României, din Iaşi, capitala istorică a României, fac un apel pentru a salva unul dintre cele mai importante repere ale acestui moment, Hotelul Concordia, aflat în capitala Bucureşti şi vă rog să iniţiaţi de urgenţă toate demersurile necesare pentru a prelua clădirea în patrimoniul Ministerului Culturii şi pentru a aloca fondurile pentru restaurarea sa.

Cei ce suntem urmaşii ieşenilor şi ai moldovenilor care au ales, deopotrivă sentimental şi raţional, să înfăptuiască un sacrificiu fondator, dar şi urmaşii celor care l-au ales sentimental şi raţional pe Alexandru Ioan Cuza ca domn şi al Ţării Româneşti, avem datoria să depunem toate eforturile pentru restaurarea acestei clădiri simbol şi de a înfiinţa Muzeul Unirii Fondatoare a României!

De-a lungul anilor, au existat apeluri repetate din partea reprezentanţilor de seamă din mediul cultural sau non-guvernamental pentru restaurarea clădirii Hotelului Concordia, de pe Uliţa Nemţească, actuala stradă Smârdan din Bucureşti, locul în care, în noaptea dintre 23 şi 24 ianuarie 1859, în camera-apartament cu numărul 5, a avut loc o întâlnire care avea să pecetluiască destinul înfăptuirii României. Dintre aceste apeluri care toate au drept scop salvarea acestui monument la care mă alătur şi vă invit să vă alăturaţi şi dumneavoastră, vă menţionez Scrisoarea deschisă adresată la data de 23 ianuarie 2013 Primarului General al Capitalei şi Consiliului General de la acea vreme de către domnii Neagu Djuvara, Serban Sturdza, Stelian Tănase, Andrei Pippidi, Liviu Antonesei şi Gabriel Bassarabescu.

Stimate domnule Prim-ministru,
Stimate domnule Ministru al Culturii,

Sunt 164 de ani de când România s-a înfiinţat şi românii şi-au desăvârşit unitatea. Şi, în tot acest timp, Hotelul Concordia a supravieţuit la două incendii, a renăscut din propria cenuşă, a supravieţuit epocii comuniste, însă nu a putut supravieţui uitării şi nepăsării. Astăzi, din locul în care s-a pecetluit Unirea Fondatoare a României au rămas doar mărturii istorice şi o clădire părăginită ce nu mai are nimic din gloria de altădată.

La 24 ianuarie 1859, înaintaşii noştri ne-au arătat că până şi cele mai dificile contexte pot fi folosite pentru a crea conjucturi constructive şi bază a lucrurilor măreţe. Ne-au arătat că România înseamnă fapte, nu vorbe. Iar, astăzi, când sărbătorim cu toţii una dintre cele mai importante zile ale identităţii noastre ca ţară şi popor, cu atât mai mult, suntem datori cu toţii să punem faptele înaintea vorbelor şi să păstrăm aceeaşi unitate a conştiinţei noastre naţionale. Este singura formă de iubire de ţară care contează şi singura cale prin care, ca reprezentanţi ai statului român, ne respectăm îndatoririle în faţa tuturor românilor. Aceiaşi români ai căror strămoşi sunt parte ai Unirii fondatoare a României şi aceiaşi români care vor să ducă mai departe România şi simbolurile care îi formează istoria şi identitatea!

Cu stimă,

Vasile Toma
Deputat al Judeţului Iaşi

Sursa foto Facebook Vasile Toma