6 iulie 2022

Iaşul va reuni crema dermatologiei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Începând de astăzi, la Iaşi vor sosi peste 100 de lectori din ţară şi din opt ţări este prima manifestare medicală care se va relua în format fizic, în Capitala Moldovei

La Iaşi începe marţi, 3 mai, Primăvara Dermatologică Ieşeană (PDI), o manifestarea ştiinţifică naţională cu participare internaţională care de 11 ani reuneşte specialişti de renume, medici, rezidenţi, farmacişti, asistenţi medicali şi studenţi care doresc să afle ultimele noutăţi în domeniu.

Iniţiativa aparţine prof. univ. dr. Daciana Brănişteanu, de la Facultatea de Medicină a UMF „Grigore T. Popa” Iaşi, şeful Clinicii de Dermatologie din cadrul Spitalului Clinic CF. Conferinţa este organizată de Asociaţia Dermatologilor din Moldova (ADEM), sub egida UMF „Grigore T. Popa”, a Societăţii Române de Dermatologie, a Societăţii de Medici şi Naturalişti, a Colegiului Medicilor şi Farmaciştilor şi a Spitalului Clinic CF.

Evenimentul a crescut constant şi a ajuns ca în cele 10 ediţii anterioare să însumeze peste 13.500 de participanţi din ţară şi din 12 ţări şi peste 700 de cursuri, workshopuri şi prelegeri.

PDI a adus în spaţiul evenimentelor medicale noţiunea de interdisciplinaritate, considerată, în 2012, un concept de pionierat de care era mare nevoie, dovadă fiind şi numărul mare de participanţi atraşi de această idee novatoare. Dacă la început conceptul a fost privit reticent, ulterior a fost preluat de aproape toate societăţile medicale, ceea ce a dovedit, încă o dată, spiritul vizionar al iniţiatorilor.

Ediţia din acest an va avea opt preşedinţi de onoare, personalităţi ale lumii medicale. Este vorba despre prof. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF „Grigore T. Popa”, prof. dr. Lăcrămioara Ionela Şerban, decanul Facultăţii de Medicină Iaşi, academicianul prof. dr. Călin Giurcăneanu, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie, prof. dr. Demetrios Spandidos, profesor emerit al Universităţii din Creta, un reputat virusolog şi cercetător în domeniul oncologiei, fondatorul prestigioasei reţele editoriale Spandidos Publications, care reuneşte 12 reviste de impact internaţional, prof. dr. Torello Lotti, Universitatea „Guglielmo Marconi” şi preşedintele World Health Academy, Italia, prof. dr. Niazi Khusrow, Universitatea Emory, SUA, membru al Consiliului American de Cardiologie, prof. dr. Dominik Heim, Universitatea din Basel, fost preşedinte al European Venous Forum, membru de onoare al Societăţii Elveţiene de Chirurgie, al Societăţii Elveţiene de Chirurgie Generală şi Traumatologie, al Societăţii Europene pentru Traumatologie şi Chirurgie de Urgenţă, şi prof. dr. Andrew Nicolaides, (Cipru), cunoscut ca şi „părintele bolii venoase cronice”.

În sălile de conferinţă vor susţine prelegeri 14 lectori internaţionali din opt state, alături de peste 100 de lectori sosiţi de la toate centrele universitare din ţară şi nu numai.

„Discuţiile se vor concentra în jurul temelor mari, ca un fir roşu care a început la prima ediţie şi a continuat de-a lungul a zece ani. Este vorba despre tot ceea ce înseamnă nou în etiopatogenia şi în tratamentul unor boli încă neelucidate complet în dermatologie. Facem referire la psoriazis, la dermatita atopică, la vitiligo, la cancerele cutanate, la cazurile rare în dermatologie.
Un alt element de interes îl reprezintă interrelaţia şi interdisciplinaritatea dintre dermatologie şi reumatologie, de exemplu, sau dintre dermatologie şi medicină internă. Am alocat şi sesiuni pentru implantul de păr şi şansele de a da rezultate satisfăcătoare.
Vom avea un curs de tehnici combinate anti-aging, microneedling şi peelinguri performante cu substanţe active incluse în nanozomi, care permit ulterior expunerea la soare a pacienţilor, fără restricţii.
Avem din nou ca invitaţi de marcă chirurgi vasculari, cardiologi cu preocupări în patologia venoasă periferică, de la care vom afla noutăţi legate de importanţa sclerozării varicelor sau a telangiectaziilor, despre locul şi rolul pe care îl are terapia endovenoasă cu laser sau cu radiofrecvenţă în tratamentul varicelor.
Nu trebuie uitată sesiunea dedicată COVID. Pandemia fiind pe cale să se stingă, avem o imagine mai exactă legată de maniera în care patologia dermatologică, şi nu doar, a fost influenţată de infecţia cu SARS-CoV-2”, a spus prof. univ. dr. Daciana Brănişteanu.

Ca şi la ediţiile anterioare UMF „Grigore T. Popa” este un partener important.

„Acest proiect şi-a dovedit viabilitatea şi merge mai departe prin implicarea unor cadre didactice inimoase, care au perseverat şi au făcut ca manifestarea să devină deja o tradiţie. Este o bucurie să fiu preşedinte de onoare al acestei manifestări. Este remarcabil că în acest an are loc în format fizice, fiind printre primele şi puţinele evenimente medicale care ies la lumină după doi ani în care toate întâlnirile au avut loc în mediul online”, a punctat rectorul UMF, prof. dr. Viorel Scripcariu.

„Am sprijinit această manifestare încă de la primele ediţii. Aduce plusvaloare prin lectorii invitaţi atât din ţară, cât şi de peste hotare, prin temele de înalt nivel ştiinţific abordate, prin larga participare”, a adăugat decanul Facultăţii de Medicină Generală, prof.univ.dr. Lăcrămioara Ionela Şerban.

Ca o premieră, în acest an s-a alăturat ca partener şi Primăria Iaşi, dovedind încă o dată importanţa PDI.

„Invitaţii, nume consacrate în lumea medicală naţională şi internaţională, vor avea ocazia să cunoască un Iaşi nu doar universitar, ci şi un oraş plin de istorie, cu importante atracţii turistice. Avem ce le oferi tuturor oaspeţilor. Apreciez eforturile organizatorilor în a crea o manifestare de elită, devenită deja o tradiţie. Le urez succes tuturor şi-i aşteptăm cu drag la Iaşi”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Ca şi la ediţiile anterioare, participarea studenţilor va fi gratuită.

Evenimentul va avea loc în perioada 3-7 mai, la Hotel Internaţional, având asociate cursuri pre- şi post-conferinţă.

Sursa foto: Linkedin