26 mai 2022

Iată vin colindători… tămăduitori

colindatori
Distribuie pe rețelele tale sociale:

O echipă de cercetători londonezi a stabilit, în urma unor studii laborioase, că toate cântecele de sărbători, din orice colț al lumii, au un efect miraculos asupra psihicului uman: alungă depresia și anxietatea.

Știi acum de ce deschizi repede fereastra, când auzi cetele de colindători trecând printre blocuri. Și de ce o închizi imediat la loc, dacă în loc de colindători autentici vezi câte un grup jucând și urlând (căci chiuind ar fi impropriu spus) pe lângă un casetofon din care răcnește… muzică de petrecere. Aștepți colindele. Versurile, melodiile, vocile, instrumentele special alese, din moși strămoși, pentru a readuce spiritul Crăciunului. Textele religioase care nu împovărează sufletul, ci îl ajută să se simtă liber. Se cheamă terapie prin muzică. Nu orice fel de muzică, ci una îngemănată cu mesajul transmis prin text.

Terapia prin muzică este o ramură a medicinei care a câștigat teren în ritm alert. În spitalele marilor metropole se difuzează muzică în saloanele pacienților, pentru a calma suferințele trupești și spaimele născute din ele. Depresiile, tensiunile musculare, afecțiunile hepatice și renale, problemele oncologice ”răspund” pozitiv la meloterapie.

Din momentul în care interacționează cu undele cerebrale, undele sonore  reglează ritmul respirației și, o dată cu el, bătăile inimii. Respirând mai lent, inima preia acest ritm calm și stresul se reduce progresiv până la zero. Concluzia: ne putem ameliora semnificativ starea generală de sănătate ascultând măcar 30 de minute o muzică relaxantă. Dacă are și text, atenție și la mesajul pe care îl transmite!

 Calm sau stenic?

Pentru a reuși să-ți controlezi starea de spirit trebuie să te cunoști bine: ce ritmuri muzicale îți priesc? Revenind la relația dintre undele cerebrale și undele sonore muzicale: ritmurile alerte induc o stare de spirit agitată; ritmurile lente invită la calm și meditație.

Efect pe termen lung

Te aștepți să simți pe loc efectele muzicii pe care o asculți. Așa se cam și întâmplă, dar nu tocmai. Efectul muzicii asupra psihicului uman atinge cote maxime abia la câteva minute după ce muzica a tăcut: pentru că ea continuă să rezoneze cu undele cerebrale.

Înțelegi acum de ce fredonezi, multă vreme după ce ai închis fereastra și te-ai întors la treburile tale, ”Iată vin colindători, florile-s daaalbe…”.

foto: Univesrsul argesean

Articol de Gabriela Boceanu