Publicat: 15 Octombrie, 2014 - 19:09

Irinel Columbeanu a fost colaborator al Securității, au decis, miercuri, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

"Admite recursul declarat de Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), modifică sentinţa atacată în sensul că admite actiunea reclamantului CNSAS, constată calitatea de colaborator al securităţii în privinţa pârâtului Columbeanu Adrian Irinel. Definitivă", se arată în decizia instanţei supreme.

În data de 9 septembrie, Curtea de Apel București a decis că Irinel Columbeanu nu a fost colaborator al Securităţii şi a respins ca neîntemeiată acţiunea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).
 
În motivarea deciziei de atunci, Curtea de Apel Bucureşti a arătat că notele informative predate de el "nu denunţă activităţile şi atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist cu consecinţa îngrădirii drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului".

CNSAS a cerut, în 26 aprilie, Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a lui Irinel Columbeanu.

Direcţia de specialitate a CNSAS a constatat că Irinel Columbeanu a fost colaborator al fostei Securităţi. Nota de constatare a fost înaintată Colegiului CNSAS, însoţită de întreaga documentaţie care a stat la baza întocmirii ei.