Publicat: 20 Octombrie, 2016 - 13:02

Renumita icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Nicula va fi adusa in Slobozia.

Icoana va poposi in municipiu timp de aproximativ o saptamana, pentru ca toti credinciosii din localitate si din orasele aflate in apropiere sa se poata inchina in fata acesteia.

 Organizatoarea evenimentului este Episcopia Sloboziei si Calarasilor, pastorita de PS Parinte Episcop Vincentiu, iar in stabilirea acestui termen destul de lung de inchinare s-a tinut cont de faptul ca ocaziile in care credinciosii din eparhie sa se inchine la Icoana Maicii Domnului din Manastirea Nicula - una dintre cele mai cunoscute icoane facatoare de minuni din tara noastra - sunt foarte rare, data fiind distanta mare fata de locul din care aceasta provine: Ardealul de Nord, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.
Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului din Manastirea Nicula, care atrage anual sute de mii de pelerini in apropierea localitatii Gherla (judetul Cluj) - langa care se afla Manastirea Nicula - va fi adusa in Slobozia cu ocazia hramului Manastirii istorice "Sfintii Voievozi" din localitate - zi amintita in calendarul ortodox pentru data de 8 noiembrie, la Sarbatoarea Soborului Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si al tuturor Cerestilor Puteri.

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Nicula, ajunge in SLOBOZIA!

Evenimentul nu este unic, evenimente asemanatoare fiind organizate in mod traditional, in fiecare an in aceasta perioada, la sarbatoarea renumitei manastiri din Baragan. Cu toate acestea, manifestarea din acest an, centrata pe sosirea unei icoane atat de iubita si de venerata de credinciosii din Romania - pictată în anul 1681 de preotul-meșter Luca din Iclod - se asteapta sa atraga un numar record de inchinatori, inclusiv din Capitala tarii, aflata la o distanta de doar aproximativ 100 de kilometri, ce poate fi strabatuta rapid pe Autostrada Soarelui. 

Tot din aceleasi surse, mai aflam ca, in momentul sosirii ei din Ardeal, Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului din Nicula va fi intampinata la Catedrala din Slobozia, al carei vesmant pictural exterior realizat in mozaic (alaturi de alte lucrari importante efectuate, de asemenea, la exterior) a fost sfintit, in cadrul unor manifestari de amploare, cu doar o luna in urma, in prezenta a 7 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane. La scurt timp dupa primirea sfintei icoane in fata impunatoarei clopotnite, o Slujba de Te Deum va fi oficiata in interiorul Catedralei "Inaltarea Domnului", urmand ca sfanta icoana sa fie purtata in procesiune, prin tot orasul, pe artera principala a acestuia - Bulevardul Matei Basarab - spre istoricul așezământ monahal „Sfinții Voievozi” aflat in apropierea liniei de centura a orasului, exact la punctul de iesire spre Autostrada, unde va fi primita de staretul manastirii, preacuviosul părinte Arhimandrit Rafail, care ocupa si functia de Vicar al eparhiei.

Icoana Maicii Domnului Nicula, adusa in sudul tarii!

Dupa cum o aminteste un document istoric oficial - un proces-verbal întocmit de cativa ofițeri austrieci ajunsi in anul 1699 in biserica manastirii - Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului din Nicula a lăcrimat incontinuu timp de aproximativ o luna (26 de zile), in acel an, în perioada 15 februarie-12 martie. Conform istoriei pe care ne-o reamintesc, purtand-o permanent vie, localnicii, ofiterii de atunci au alergat și au adus preotul și toți sătenii, pentru a vedea cu toții lacrimile care cădeau pe pământ. Pe tot parcursul celor 26 de zile in care Icoana Maicii Domnului Nicula a plans, oamenii au continuat sa vina si sa stearga lacrimile Maicii lor. Au existat mulți bolnavi care, atingand lacrimile, s-au vindecat, iar cronicile amintesc ca niciun om dintre cei care au văzut Sfânta Icoana nu a murit, de atunci, de vreo moarte violenta. Scapata din fata prigoanei ateiste de catre tatal unui calugar arestat in 1948, care a zidit-o într-unul dintre pereții casei sale, ea a fost din nou scoasa la lumina in anul 1964, in clipa mutarii la Domnul a celui ce o protejase tinand-o ascunsa atat de mult timp. Aflat langa batran la acel moment, starețul ortodox de pe atunci al Mănăstirii Nicula a observat ca batranul se inchinase, in clipa de pe urma, catre locul in care era zidita icoana, fapt ce l-a facut sa o redescopere, alaturi de alte obiecte de cult. Confiscata pana la urma de comunisti, ea ajunge totusi in capela Palatului Arhiepiscopiei Ortodoxe a Clujului, iar in anul 1991, după o restaurare defectuoasă si controversata - care ar fi schimbat, dupa exigentele expertilor, în totalitate imaginea din icoană (vezi foto 2: vechea icoana) - a fost dusă, in sfarsit, la Mănăstirea Nicula.

De atunci si pana in zilele de astazi, permanent in jurul icoanei, chiar si pe timpul noptii, pot fi vazuti oameni, cu zecile si sutele, unii dintre acestia inconjurand de mai multe ori la rand - intr-un ritual deja devenit traditional, ca urmare a evlaviei deosebite - biserica in care este adapostita sfanta Icoana a Maicii Domnului Nicula, in genunchi si sprijinindu-se pe coate.

Nu exista nicio indoiala ca sosirea unui asemenea odor de mare pret in imediata apropierea a Bucurestiului, cat si a altor orase mari situate in apropierea Sloboziei, va atrage un numar record de pelerini in toate zilele in care aceasta va ramane spre inchinare in Baragan. Buna organizare a evenimentelor asemanatoare, desfasurate in anii trecuti - pelerinii nefiind nevoiti sa astepte mai multe de 30 de minute pentru a junge sa se inchine in fata baldachinului amenajat in curtea Manastirii Sfintii Voievozi - reprezinta si ea o alta invitatie atragatoare din partea organizatorului.