Publicat: 25 Noiembrie, 2014 - 21:03

Pe 27 noiembrie 2014 va fi vernisată, în spațiile de reprezentare ale Ambasadei României la Berlin, expoziția formata din 40 de planșe 'Brâncoveanu 300 — Tradiția continuă', destinată marcării tricentenarului Constantin Brâncoveanu.

Expoziția va fi însoțită de un referat susținut de către prof. dr. arh. Augustin Ioan, din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism 'Ion Mincu' din București, președintele Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice.

Cu aceeași ocazie va avea loc proiecția filmului documentar 'Sub aripa lui Constantin Brâncoveanu — Ctitoria Hurezi', produs de TVR +, în regia lui Cristian Amza.

Cele trei programe au drept numitor comun personalitatea și moștenirea artistică a domnitorului român și sunt organizate de către ICR Berlin, în colaborare cu Ambasada României în Germania, conceptul expoziției aparținând Uniunii Arhitecților din România.

Constantin Brâncoveanu a fost Domn al Țării Românești între 1688 și 1714. Domnia sa a intrat în istoria românilor drept una de pace îndelungată, de înflorire vieții culturale și spirituale și a artelor, îndeosebi a arhitecturii bisericești. Stilul arhitectural care-i poartă numele reprezintă o sinteză a elementelor italian-venețiene cu cele orientale. În urma sa a rămas un mare număr de ctitorii religioase.

Mânăstirea Hurezi, ctitorită în vremea sa, aparține Patrimoniului UNESCO. În anul 2014 s-au împlinit 300 de ani de la martiriul lui Constantin Brâncoveanu, dimpreună cu patru dintre fiii săi. Pentru felul în care au acceptat martiriul, refuzând să se lepede de credința creștină, Biserica Ortodoxă Română i-a canonizat, sub numele de Sfinții Mucenici Brâncoveni.

Prof. univ. Augustin Ioan — Profesor universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism 'Ion Mincu' din București, Președintele Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, membru al editorial board al revistei Art Margins a Universității din California Santa Barbara, autor a numeroase studii și lucrări despre istoria arhitecturii în România și în lume, dintre care menționăm: Arhitectura și Puterea, București 1992, The other Modernism: The Architecture of the 1930's; Cincinatti 1994, Power, Play and National Identity, București, 1999, Teme ale arhitecturii din România în secolul XX, București, editura ICR, 2003, Arhitectura memoriei, București 2012, Arhitectura (supra)realismului socialist, București 2013.