Publicat: 11 Iulie, 2012 - 15:00
Share
Conducerea ICR si-a facut plinul si nu mai doreste un nou mandat, "indiferent de cine e presedinte"

Conducerea ICR îi răspunde premierului Victor Ponta la întrebarea "dacă consideră că trebuie să rămână sub preşedintele României acum sau o să considere că e mai bine la Senat".

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia Roman Patapievici, şi vicepreşedinţii Mircea Mihăieş şi Tania Radu se adresează premierului amintind de întrebarea pe care acesta le-a adresat-o public luni seară într-o conferinţa de presă a Uniunii Social Liberale (USL):


"Aş vrea să-i întreb pe cei de la ICR dacă consideră că trebuie să rămână sub preşedintele României acum. Sau o să considere că e mai bine la Senat?" - întrebare care "lasă să se ghicească ceva din gândirea care a prezidat la succesiunea de schimbări prin care USL şi-a pecetluit guvernarea: fie Ordonanţa de Urgenţă nr. 27/14 iunie 2012 (prin care ICR a fost trecut în subordinea Senatului, n.r.) e respinsă de CCR (Curtea Constituţională a României) şi atunci ICR va continua să fie, aşa cum a vrut conducerea ICR, sub Preşedinţie, dar atunci se va trezi cu Crin Antonescu ca preşedinte interimar; fie OUG e acceptată de CCR şi atunci ICR trece în subordinea Biroului Permanent al Senatului, iar Institutul va fi controlat tot de USL".
 
"La această dilemă inutilă, fără raport cu substanţa crizei în care ordonanţa de urgenţă emisă de guvernul Dvs. a aruncat fără nici o justificare Institutul Cultural Român, răspundem după cum urmează: În primul rând, ne dăm seama că deja admiteţi că prevederile ordonanţei de urgenţă nr. 27/14 iunie 2012 «privind unele măsuri din domeniul cultural» au fost pripite şi chiar îndoielnice", spune conducerea ICR.
 
"În al doilea rând, constatăm încă o dată autoritarismul abia mascat al acţiunii Dvs. guvernamentale, în sugestia că aţi putea oricând schimba OUG 27 într-o alta, prin care, de la Senat, ICR să treacă la Preşedinţie - la fel de arbitrar într-o situaţie, ca şi în alta", continuă semnatarii, reamintindu-i lui Ponta, "spre informarea opiniei publice", că "singurele posibilităţi de revenire la Legea 356 (de funcţionare a ICR, n.r.) nemodificată prin OUG nr. 27/14 iunie 2012 sunt: declararea ordonanţei ca neconstituţională de către Curtea Constituţională a României, respingerea ei de către Parlament sau adoptarea unei alte ordonanţe a guvernului, care să o invalideze pe cea în vigoare".
 
Răspunsul conducerii ICR se referă şi la comentariul pe care premierul l-a făcut după ce a adresat această întrebare:
 
"De aia e bine niciodată să nu crezi că dacă te legi de un Traian Băsescu nemuritor vei rămâne pe viaţă", cei trei semnatari precizând că niciunul nu doreşte un nou mandat la conducerea ICR, "indiferent cine ocupă funcţia de preşedinte al României".