Publicat: 11 Ianuarie, 2014 - 12:39
Share

Între 15 și 22 ianuarie, sub titlul 15 ianuarie Ziua Culturii Române, ICR Lisabona (ICRL) va posta zilnic pe pagina sa de Facebook poezii și fragmente de proză din literatura română traduse în limba portugheză și va prezenta câteva din personalitățile artistice cărora ICRL le va dedica evenimente în 2014. Propunerile literare se vor face în dorința de a încuraja achiziționarea traducerilor din literatura română disponibile în librăriile portugheze sau online. Astfel, fiecare post de pe Facebook va preciza de unde se pot achiziționa cărți ale autorilor români prezentați. În plus, ICRL are plăcerea de a lansa un concurs online, timp de șase zile, cu întrebări despre evenimentele sale organizate în 2013, urmând ca cele mai rapide răspunsuri corecte să primească câte un DVD cu filmul Amintiri din Epoca de Aur de Ioana Uricariu, Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu și Cristian Mungiu, cu subtitrări în limba portugheză.

Cu aceeași ocazie, ICR Lisabona va asocia campaniei culturale online inaugurarea unei expoziții de pictură a artistului plastic Laurențiu Midvichi, intitulată FIBRE DE TĂCERE/ FIBRAS DE SILÊNCIO. Vernisajul va avea loc în data de 15 ianuarie, la orele 19:00, în sala de expoziții a ICRL (Av. Luís Bívar, 91, etajul 5). Expoziţia va fi prezentată de Dl. Daniel Nicolescu, directorul ICR Lisabona, şi va fi însoţită de o scurtă prelegere cu tema "Cultura românească azi". Evenimentul se va încheia cu un cocktail a cărui tematică culinară va consuna cu subiectul expoziției. FIBRE DE TĂCERE va fi deschisă publicului până în data de 15 februarie 2014 și va putea fi vizitată de luni până vineri între 10h00 și 16h00.

Conceptul căruia i se subordonează lucrările incluse în expoziţie pune peştele, animal totemic al spaţiului originar al pictorului (născut la Tulcea, în Delta Dunării), în contextul unor variate juxtapuneri figurative ce propun "lecturi" multiple, cu caracter narativ sau simbolic.

Pictorul român Laurenţiu Midvichi (n. 1979) este absolvent al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti – Secţia Artă Murală, şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. A avut 12 expoziţii personale (între care trei în Portugalia, la Braga, Porto şi la Lisabona) şi a participat la circa 50 de expoziţii de grup. Este laureat al unui important număr de premii naţionale pentru pictură şi grafică.