17 octombrie 2021

ICR Varșovia sărbătorește Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor este sărbătorită la 23 aprilie în fiecare an, începând din 1996, la inițiativa UNESCO.

În acest an, ICR Varșovia a gândit un program menit să promoveze literatura română publicată în Polonia, celebrând totodată munca tuturor celor implicați în acest proces: scriitori, traducători, editori, librari, bibliotecari și desigur, cititori.

Prin intermediul unor materiale video înregistrate, o serie dintre cei mai cunoscuți oameni de litere polonezi recomandă azi publicului cărți românești, traduse și publicate în Polonia. Fiecare și-a ales un volum pe care îl prezintă în limba polonă, materialul fiind, de asemenea, tradus și subtitrat și în limba română. Considerăm important ca informațiile să circule și în România, reflectând prezența cărților românești și a autorilor români pe piața poloneză de carte, totodată interesul arătat lor de reale personalități ale vieții literare și general culturale poloneze: Grzegorz Jankowicz (critic, filolog, eseist, traducător, redactorul secției culturale a săptămânalului „Tygodnik Powszechny”, director artistic al celei mai mari manifestări literare poloneze – Festivalul Internațional de Literatură „Conrad” de la Cracovia), Justyna Czechowska (traducătoare, creatoare, autoare de antologii, articole și interviuri, organizatoare de evenimente literare, vicepreședinta Asociației Traducătorilor Literari Polonezi), Łukasz Galusek (editor, autor, directorul adjunct al Centrului Internațional pentru Cultură de la Cracovia, cea mai importantă instituție poloneză care se ocupă de patrimoniul cultural european), Marcin Wilk (critic, publicist, jurnalist, traducător, redactor, consultant în programe literare, blogger literar, colaborator al celor mai importante publicații culturale poloneze), Piotr Kieżun (critic, publicist, redactor al săptămânalului „Kultura liberalna” și un prețuit invitat al festivalurilor literare), Jakub Kornhauser (teoretician și istoric al literaturii, apreciat poet, traducător, cadru didactic al Universității Jagiellone de la Cracovia, redactor al mai multor serii editoriale, co-fondatorul Centrului pentru Studiul Avangardei UJ).

Materialele sunt prezentate pe parcursul zilei pe site-ul Institutului, pe pagina de Facebook și canalul propriu YouTube, putând fi vizionate, consultate și ulterior datei de 23 aprilie 2021.

Ideea organizării sărbătorii cărții s-a născut în Catalonia, în 1926, și a aparținut editorului Vicente Clavel Andrés, care propunea omagierea lui Miguel de Cervantes. La 23 aprilie, în Catalonia este sărbătorit Sf. Gheorghe (San Jordi). Potrivit tradiției, femeile primeau atunci trandafiri roșii, simbolizând sângele balaurului învins de sfânt. Cu timpul, ele au început să se revanșeze, oferindu-le bărbaților cărți. În prezent, în Spania, toți cei care cumpără cărți în ziua de 23 aprilie primesc în dar un trandafir.

În România, începând din 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului

La nivel mondial, de 23 aprilie este legată și o altă inițiativă a UNESCO, lansată în 2001, în dorința încurajării culturii scrise și a lecturii – acordarea titlului de „Capitală Mondială a Cărții”. Titlul se acordă pe o durată de 12 luni, începând cu Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor (23 aprilie), unui singur oraș, desemnat pe baza evaluării dosarelor de candidatură. Funcționând sub auspiciile UNESCO, Comisia Internațională care acordă titlul este formată din reprezentanți ai instituțiilor principale din domeniul industriei de carte: IPA – Asociația Internațională a Editorilor, IBF – Federația Internațională a Librarilor,  IFLA – Federaţia Internaţionala a Asociaţiilor de Biblioteci, împreună cu experți UNESCO. Unul dintre criterii este implicarea orașului în dezvoltarea cititului la nivel local, național, regional și internațional, precum și crearea unui program cu beneficii pe termen lung pentru instituțiile implicate în promovarea cărților și pentru întreaga societate. Prima Capitală Mondială a Cărții a fost Madrid, în 2001. I-au urmat Alexandria (2002), New Delhi (2003), Antwerp (2004), Montreal (2005), Torino (2006), Bogota (2007), Amsterdam (2008), Beirut (2009), Ljubljana (2010), Buenos Aires (2011), Erevan (2012), Bangkok (2013), Port Harcourt (2014), Incheon (2015), Wrocław (2016), Conakry (2017), Atena (2018), Sharjah (2019), Kuala Lumpur (2020). Titlul de „Capitală Mondială a Cărții” este acordat în acest an capitalei Tbilisi (Georgia), iar anul viitor orașului Guadalajara (Mexic).

Un rol enorm în promovarea cărților și cititului o are și Rețeaua Orașelor Creative UNESCO în domeniul literaturii. Din ea fac parte două orașe poloneze: Cracovia (din 2013) și Wrocław (din 2019, Capitala Mondială a Cărții în 2016).