2 iulie 2022

Idealul naţional – ieri şi astăzi, la „Omul şi timpul”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Istoricii Ioan Aurel Pop şi Silvian Emanuel Man sunt partenerii de dialog ai lui Rafael Udrişte în ediţia din 31 octombrie a emisiunii. „Omul şi timpul” se vede la TVR 1 duminică, de la ora 19.00.

Valoarea unei naţiuni este dată de capacitatea de a pune în aplicare idealuri înalte. Cei aproape 70 de ani care s-au scurs între 1850 şi 1918 au fost, poate, cei mai consistenţi, atunci când vorbim de afirmarea identitară a naţiunii române. Instinctul naţional extrem de ascuţit al acelor ani a făcut ca românii să parcurgă un drum sinuos, începând cu Principatele Dunărene, aflate sub suzeranitate otomană şi protectorat rusesc, trecând prin Revoluţia de la 1848 şi prin Războiul de Independenţă şi ajungând, în cele din urmă, la realizarea României Mari, în 1918. Despre naţionalism şi păstrarea valorilor ce ne reprezintă ca popor dialoghează duminică, la „Omul şi timpul”, Rafael Udrişte şi invitaţii săi – istoricul doctorand Silvian Emanuel Man şi Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române. Emisiunea poate fi văzută pe 31 octombrie, de la ora 19.00, la TVR 1.

„Marea diferenţă dintre clasa politică de atunci şi cea de acum o reprezintă nu doar erudiţia şi educaţia temeinică, ci, mai ales, patriotismul aplicat pragmatic şi naţionalismul luminat, afişat deschis şi curajos”, explică Ruxandra Ţuchel, producător al emisiunii.

La 1859 se realiza, prin abilitatea liderilor naţionalişti români, Unirea Moldovei cu Ţara Românească, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, unire prin a cărei recunoaştere internaţională la 1862 se confirma „de facto'” naşterea tinerei Românii. În 1877, sub comanda principelui Carol, cel care, din 1881, va purta oficial titlul de Rege al României, se va obţine, cu sacrificii de sânge, recunoaşterea Independenţei României.

„Astfel, generaţia politică a fraţilor Brătianu, a fraţilor Golescu, a lui Kogălniceanu ori a lui Rosetti vor lăsa posterităţii o ţară. Idealul naţional – sau, cum i-am spune astăzi, proiectul nostru de ţară – în ciuda abordărilor filosofice câteodată contrare, era unul comun pentru întreaga clasă politică”, mai spune jurnalista care face echipă cu Rafael Udrişte la realizarea emisiunii „Omul şi timpul” de la TVR 1.

Mai putem vorbi astăzi de ideal naţional, în contextul multiculturalismului şi al globalizării? Este întrebarea pe care Rafael Udrişte o adresează invitaţilor săi din 31 octombrie. „Omul şi timpul” se vede la TVR 1, duminică, de la ora 19.00.