Publicat: 20 Martie, 2019 - 17:24
Share
Un sistem de panouri cu miez de lână de oaie ar putea înlocui polistirenul în lucrările de termoizolare a clădirilor

„Pornind de la propunerea ministrului Agriculturii, Petre Daea, de valorificare a potenţialului ovin din România, noi propunem mai mult, şi anume să valorificăm atât lâna de oaie, cât şi să ne inspirăm din tradiţia pe care o avem de-a lungul sutelor de ani de istorie şi, prin inovare, să ajungem la un mediu de locuit sănătos, puţin poluant, ecologic. Resursa de lână de oaie există, dar nu este valorificare, astfel că se ajunge la aruncatul lânii pe câmp sau la arderea ei. România se află printre primele 5 ţări din Europa care au această resursă. Noi am depus o cerere de brevet de invenţie pentru panouri termoizolatoare compozite, cu miez din lână de oaie, cu scopul creşterii confortului termic în spaţiile de locuit, clădiri administrative, spaţii închise destinate desfăşurării activităţilor industriale sau agro-zootehnic. Lâna de oaie are capacităţi de izolare termică şi fonică, permeabilitate la aer şi apă”, a spus Hegyi Andrea, cercetător în cadrul sucursalei Cluj a Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltarea Teritorială,  la un salon de inventică care are loc la Cluj. .

România se află printre primele 5 ţări din Europa care au această resursă de lână de oaie, material care nu este valorificat, ci ars sau aruncat pe câmp. Potrivit cercetătoarei, rasele oilor româneşti au o lână cu fir mai gros, puţin folosit în industria textilă, primul pas fiind valorificarea lânii prin saltele folosite ca material termoizolant în interiorul unei clădiri.

„Pasul doi a constat din încasetarea miezului de lână de oaie de tip saltea într-o carcasă de material compozit pe bază de liant anorganic – ciment, var, cu dimensiuni de 30X30 cm şi grosime de 10 cm, care se aplică pe peretele exterior sau interior al unei clădiri. La îmbinarea dintre două panouri se foloseşte vată minerală provenită din construcţii. Acest sistem de panouri cu miez de lână de oaie ar putea înlocui polistirenul în lucrările de termoizolare a clădirilor, ar fi o soluţie”, a mai spus cercetătorul clujean.

Salonul ProInvent organizat de UTCN se desfăşoară miercuri şi joi la BTarena din Cluj-Napoca şi numără peste 400 de invenţii ale unor inventatori din ţară şi străinătate.

 

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Geo: