30 ianuarie 2023

Idei în Agora / Situaţiunea. Bilanţul unei generaţii istorice: 1989-2022 / Alina Mungiu-Pippidi în dialog cu Sorin Antohi

Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

SMuzeul Municipiului Bucureşti invită publicul la Idei în Agora, marţi, 17 ianuarie 2023, de la ora 18.00, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151). Alina Mungiu-Pippidi în dialog cu Sorin Antohi. Tema: „Situaţiunea. Bilanţul unei generaţii istorice: 1989-2022”. Intrarea este liberă.

„Pe 21-22 decembrie 2022 s-au împlinit 33 de ani de la prăbuşirea comunismului de stat în România. Aşadar, a trecut o generaţie istorică. În seria ‘Idei în Agora’, punem de regulă în prim-plan ideile, considerînd de la sine înţeleasă sau mai uşor de înţeles agora. Dar, periodic, aducem în prim-plan agora însăşi, spaţiul în care ideile se nasc, trăiesc şi mor. Aşa facem şi de această dată, având-o ca invitată pe Alina Mungiu-Pippidi. Vom încerca împreună să facem un instantaneu al situaţiunii. Acest cuvânt îl evocă desigur pe Caragiale, deci trebuie luat în serios, fiindcă şi în textul omonim al clasicului distanţarea autoironică, un trop ales strategic şi tactic, era o formă de critică radicală. Invitata, afirmată la începuturile sale pe când studia Medicina la Iaşi ca unul dintre jurnaliştii şcolii informale din presa studenţească a oraşului, e apropiată de acest spirit radical, pe care l-a ilustrat mereu în publicistică, în cariera academică, didactică şi civică, în dramaturgie, în toată activitatea ei desfăşurată în numeroase ţări de pe câteva continente. Dintre multele recunoaşteri ale meritelor sale, amintesc aici numai una, simbolică: există în India, la Universitatea Woxsen, o catedră de Good Governance care-i poartă numele. Parcurgând vasta listă de subteme posibile, am convenit, la sugestia invitatei, să urmăm în toată discuţia supratema europenizării, plecând de la întrebarea dacă nu cumva am atins deja limitele raportului nostru cu Europa” – Sorin Antohi.

*****

Alina Mungiu-Pippidi (n. 1964), doctor în psihologie socială al Universităţii din Iaşi, este o personalitate academică recunoscută peste hotare, cu peste 5000 de citări academice, dar şi activist din anul 1989 al societăţii civile din România, iniţiatoare a Contractului cu România şi a Contractului cu Clasa Politică (1996), lider al Coaliţiei pentru un Parlament Curat (2004) şi fondatoare a României Curate (2010), situl cel mai popular pe Trafic.ro al societăţii civile din România.

În paralel a dezvoltat o carieră academică, fiind în prezent profesor de studii de democraţie la Hertie School of Governance din Berlin, unde conduce ERCAS, centru de cercetare dedicat bunei guvernări (www.againstcorruption.eu), fiind frecvent invitată să conferenţieze la universităţi ca Harvard, Oxford, Stanford şi LSE. Este preşedinte fondator al Societăţii Academice din România şi consultant pentru mai multe instituţii şi guverne europene (Olanda, Suedia, Austria), precum şi pentru Banca Mondială.

Printre cele mai importante cărţi ale sale se numără: „A Tale of Two Villages” (CEU Press, 2010), „Ottomans into Europeans” (cu Wim van Meurs, Columbia University Press, 2010) şi „Românii după ’89” (Editura Humanitas, 1995). La Editura Polirom au apărut, între altele: „Doctrine politice. Concepte universale şi realităţi româneşti” (1998), „Introducere în politologie. Manual opţional pentru liceu” (2000), „Secera şi buldozerul. Scorniceşti şi Nucşoara. Mecanisme de aservire a ţăranului român” (cu Gerard Althabe, 2002), „De ce nu iau românii premiul Nobel” (2012, 2014) şi „Tranziţia. Primii 25 de ani” (cu Vartan Arachelian, 2014). În 2006 a fost republicată la Cartea Românească „Evanghelişti”i (Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 1993).

Alina Mungiu-Pippidi a realizat şi filme documentare, „A Tale of Two Villages”, istoria Nucşoarei şi a Scorniceştiului fiind difuzată de BBC în anul 2003, şi „Where Europe Ends”, la TVR în 2010.

*****

Sorin Antohi (n. 1957) este istoric al ideilor, eseist, traducător. Membru în Academia Europaea. Mai multe informaţii la www.sorinantohi.org.

*****

Idei în Agora este un program dedicat analizei spiritului public. A fost iniţiat în 2017 de Sorin Antohi şi este susţinut de Adrian Majuru. Realizat de Muzeul Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia Orbis Tertius / A Treia Lume. Întâlnirile au formate diferite şi propun un dialog între curente, mişcări, personalităţi, viziuni despre lume, teorii, ideologii.

Filmele sunt postate pe YouTube la https://www.youtube.com/channel/UCv5R2xEgA_M5nzwIUGl8kcQ
Arhiva, la www.sorinantohi.org şi http://muzeulbucurestiului.ro/idei-in-agora.html V. şi https://www.facebook.com/IdeiinAgora/

În pregătire:

LXIX: 31.01.2023, 18:00. Nebunie şi justiţie la români în secolele XVII-XX. Octavian Buda în dialog cu Sorin Antohi.

LXX: 14.02.2023, 18:00. Război şi pace în Ucraina. Radu Carp şi Marianna Prîsiajniuk în dialog cu Sorin Antohi.

Mai multe detalii despre întregul program:

Situațiunea. Bilanțul unei generații istorice: 1989-2022 | Alina Mungiu-Pippidi în dialog cu Sorin Antohi

Sursa foto Muzeul Municipiului Bucureşti