Publicat: 13 Mai, 2014 - 08:14

Fondul de Capitalizare al IFC, un fond administrat de IFC Asset Management Company investește 40 de milioane de dolari în Banca Transilvania (BT), a treia cea mai mare bancă, în funcție de active, din România. Împrumutul subordonat de 40 de milioane de dolari va consolida baza de capital a BT și va susține dezvoltarea unei bănci de importanță sistemică în regiune axată pe întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri).

„Aceasta este cea de a treia investiție în regiune a Fondului de Capitalizare al IFC și în total al nouălea proiect IFC cu Banca Transilvania. Suntem încântați să continuăm acest parteneriat de lungă durată între IFC și BT deoarece banca va continua să se dezvolte și să îmbunătățească accesul la finanțare în regiune”, a declarat Marcos Brujis, șeful Fondului de Capitalizare al IFC, un fond de 3 miliarde de dolari care a putut fi creat prin angajamente ale IFC și ale Băncii Japoneze pentru Cooperare Internațională (JBIC).

Relația IFC cu BT datează încă din 2004, atunci când IFC a acordat BT un împrumut destinat creditelor ipotecare. De atunci, IFC a investit într-o serie de instrumente de creditare nesubordonate, subordonate și convertibile în favoarea băncii. Este de așteptat ca investiția curentă să consolideze și mai mult această relație, contribuind la finanțarea planurilor de dezvoltare continuă a băncii.

„Această nouă facilitate ne va permite să ne continuăm planurile ambițioase de creștere organică și să continuăm să acumulăm cotă de piață, în special în segmentul în care deja noi stabilim tendințele”, a declarat Omer Tetik, Director General al BT. „Banca Transilvania a obținut beneficii majore din relația sa pe termen lung cu IFC, nu numai prin obținerea de facilități de finanțare de la un acționar, dar și prin accesul la vastele competențe ale instituției în privința activității bancare pentru IMM-uri și a piețelor emergente.”

România a devenit membră a IFC în 1990 și de atunci IFC a investit în total în țară 2,2 miliarde de dolari. Strategia IFC pe piețele financiare dn Europa Centrală și de Sud este de a colabora cu băncile sistemice cu scopul de a susține creșterea economică și crearea de locuri de muncă. IFC a investit într-o varietate de sectoare și depune eforturi pentru a oferi acces la finanțare întreprinderilor mici din regiune.