Publicat: 23 Mai, 2016 - 14:28

IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, şi KRUK, lider în recuperarea datoriilor din Europa Centrală şi de Est, au convenit să achiziţioneze un portofoliu de credite neperformante („CNP-uri”)  de la Bancpost şi alte subsidiare ale Grupului Eurobank din România, pentru a contribui la accelerarea soluţionării CNP-urilor şi a spori lichidităţile sectorului bancar din România şi din regiune.

Numărul mare de credite neperformante din România şi din regiune reprezintă o problemă gravă încă din momentul declanşării crizei financiare globale din 2008. IFC şi KRUK s-au angajat să investească într-un portofoliu de credite neperformante negarantate acordate persoanelor fizice de către Bancpost şi de alte subsidiare ale Grupului Eurobank din România, cu un sold total restant de aproximativ 597 milioane EUR.

„Managementul activ al stocului de credite neperformante constituie prioritatea noastră strategică. În acest scop, am explorat şi ne-am implicat în câteva iniţiative de minimizare a riscurilor ce vizează o consolidare şi mai bună a bilanţului nostru consolidat, precum şi a bilanţului consolidat al băncilor noastre afiliate şi creşterea profitabilităţii lor,” a declarat  Stavros Ioannou, Director General Adjunct al Eurobank. „Această tranzacţie reprezintă încă un exemplu al eforturilor Grupului de a-şi micşora rata de credite neperformante, de a reduce costul serviciilor relevante şi de a tranzacţiona cu operatori economici puternici în condiţii compatibile cu strategia creatoare de valoare a Grupului.”

Tranzacţia face parte din Programul IFC privitor la Recuperarea Datoriilor şi Activelor (PRDA), care constituie o reacţie strategică în faţa numărului tot mai mare de credite neperformante. La nivel global, PRDA se axează pe achiziţia şi rezolvarea CNP-urilor şi pe restructurarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Până în prezent, IFC a investit 1,4 miliarde USD la nivel global pe cont propriu şi a mobilizat încă 3,5 miliarde USD de la alţi investitori, ceea ce a permis instituţiilor financiare să se debaraseze de credite neperformante în valoare de 30 miliarde USD.

„Aceasta este până la ora actuală una dintre cele mai mari tranzacţii de credite neperformante acordate persoanelor fizice din România şi reprezintă un pas important spre rezolvarea nivelului tot mai mare de credite neperformante. Prin această tranzacţie, IFC susţine de asemenea bilanţul consolidat al Eurobank,” a afirmat Manuel Reyes-Retana, Şeful Regional IFC pentru Grupul Instituţiilor Financiare din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. „Prin mobilizarea finanţării din sectorul privat pentru rezolvarea credite neperformante, sporim lichidităţile băncilor locale şi asigurăm un flux continuu de fonduri pentru companiile şi persoanele care au nevoie de ele.” 

Ţelul general al Strategiei de Parteneriat Cu Ţara a Grupului Băncii Mondiale pentru România este să accelereze convergenţa ţării cu Uniunea Europeană, contribuind la reactivarea creşterii economice, la reducerea sărăciei în ritm mai rapid şi la susţinerea creşterii veniturilor pentru acei 40% din populaţie cu cele mai mici venituri. Consolidarea sistemului financiar local prin susţinerea băncilor în reducerea credite neperformante reprezintă o prioritate strategică.

„Acordul de azi ne va promova organizaţia într-o ligă mai înaltă, a jucătorilor financiari de frunte ai lumii. Este un moment deosebit pentru întreaga echipă care lucrează la această tranzacţie – tocmai am devenit un partener valoros pentru cele mai mari instituţii internaţionale, cum este IFC. Actuala tranzacţie înseamnă că, în mod cumulativ anul acesta, ne vom depăşi suma investiţiilor anuale record din România,” a afirmat Piotr Krupa, Director General al KRUK S.A.

IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, este cea mai mare instituţie de dezvoltare la nivel global axată pe sectorul privat de pe pieţele emergente. Colaborând cu peste 2000 de firme din lumea întreagă, ne valorificăm capitalul, expertiza şi influenţa pentru a crea oportunităţi acolo unde este cea mai mare nevoie de ele. În anul financiar 2015, investiţiile noastre pe termen lung în ţările în curs de dezvoltare s au ridicat la aproape 18 miliarde USD, ajutând sectorul privat să joace un rol esenţial în efortul global de a pune capăt sărăciei extreme şi a spori prosperitatea comună. Pentru informaţii suplimentare, vizitaţi www.ifc.org.

KRUK este cea mai mare companie poloneză de recuperare de debite, achiziţionând şi asigurând servicii pentru portofolii de datorii pe şapte pieţe: Polonia, România, Republica Cehă, Slovacia, Germania, Italia şi Spania. De la începutul operaţiunilor, compania a achiziţionat portofolii cu o valoare nominală totală de 27,0 miliarde PLN (6,5 miliarde EUR). KRUK S.A. este cotată la Bursa de Valori din Varşovia. Veniturile consolidate ale Grupului KRUK în 2015 au fost de 611 milioane PLN. Pentru a afla mai multe despre KRUK, vă rugăm să vizitaţi www.en.kruk.eu

Grupul Eurobank este un grup bancar dinamic ce activează în opt ţări, cu active totale de 72,9 miliarde EUR şi circa 17.000 de angajaţi. Având o reţea totală alcătuită din peste 970 de sucursale în Grecia şi în străinătate, Grupul oferă o gamă cuprinzătoare de produse şi servicii financiare clienţilor săi persoane fizice şi companii. În Grecia, Eurobank este unul din cei patru piloni ai sistemului bancar. Cu două reţele de sucursale distincte pentru persoane fizice, Eurobank Network şi New TT Branch Network, centre specializate pe afaceri, o reţea distinctă de servicii bancare private şi canale de servicii electronice, filozofia Grupului se axează pe servicii de înaltă calitate pentru clientela sa. Grupul are, de asemenea, o poziţie strategică în domeniul serviciilor bancare pentru persoane fizice şi companii în Bulgaria, România şi Serbia, oferă servicii deosebite de Management al Averii în Cipru, Luxemburg şi Londra şi este prezent şi în Ucraina. Pentru a afla mai multe despre grupul Eurobank, vă rugăm să vizitaţi www.eurobank.gr

Comunicat de presa: IFC şi KRUK