Publicat: 25 Februarie, 2020 - 18:51

Discutăm despre igienă ca despre o lege și o obligație impusă de alții. Mai ales de
medici.Și, mai ades, în campanii de protejare.Ca acum, când ne țâțâie fundul de teama coronavirusului ucigaș.Ce ne dă târcoale și nouă, și, de care, se pare că nu vom scăpa.
De fapt, igiena personală, începând cu banalul spălat pe mâini, ar trebui să fie o condiție intrinsecă a educației fiecărui cetățean.În și după cei șapte ani de-acasă.
Permanent și oriunde te-ai afla.Spre binele tău și al celor din jur.
Dar, se pare că discutăm...vorbe.Pentru că, și acum, în secolul 21, pentru mulți, chiar foarte mulți concetățeni, igiena este un moft, o vorbă în vânt.Din păcate întâlnești în multe locuri o droaie de NESIMȚIȚI. Mijloacele de transport în comun sunt cele mai poluate și poluante surse urbane, din cauza acestor specimene lipsite de bun simț.De civilizație nici să nu vorbim.Aproape că nu e un autobuz în care să nu auzi un tușit, un strănut fără batistă, un dialog zgomotos la mobil, chiar cu emanație de stropi etc.
De asemenea, în magazine, aceeași cruntă nesimțire.De pildă, la grupurile sanitare, deși există (la marea majoritate) chiuvete, lavoare cu apă caldă și rece, săpun lichid, șervețele (mai rar), uscătoare de mâini (la unități mari), observi cu indignare că nu toți le folosesc. Și apoi, își împrăștie microbii pe cărucioare și pe produsele, mai cu seamă fructe și legume, neambalate, pe care le pipăie, le aleg, dar nu și le pun în pungi, în coș.
Am dat doar două exemple, mai des și cotidian întâlnite, dar aria nesimțirii este mult. mai largă.
De lăudat, în contrast, apare inițiativa marilor magazine, care au înlocuit ușile clasice de la intrare și de la grupurile sanitare, cu uși automate, culisante, sau chiar, la wc-uri, le-au desființat și au protejat zona prin coridoare mascate, acolo unde există spațiu. In acest sens ar trebui ca, Serviciile de Urbanism, Sanepid și cei care dau autorizații de construcție și de funcționare, să impună, din proiect acest lucru.
Până atunci, măcar în această perioadă critică de transmitere a microbilor, ar trebui ca, paznicii din magazine și instituții ce lucrează cu publicul, plătiți să ... nu facă nimic, să ajute și ei la igienizarea locului. Bunăoară, ar putea șterge mânerele ușilor, cărucioarele cât mai des, ar putea da clienților câte un șervețel-două umede, pentru o ușoară dezinfectare.Acest gest n-ar fi un efort financiar prea mare pentru comercianți.Ar fi, însă, binevenit pentru igiena colectivă, pentru sănătatea noastră.
DUMITRU BUJDOIU, Filiala Brașov a UZPR

Tag-uri Institutii: