Publicat: 13 Iunie, 2016 - 14:53
Share

Peste 700 pompieri militari cu 150 mijloace tehnice au acționat, în ultimele 24 de ore, pentru limitarea și înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase.

Ca urmare a ploilor însemnate cantitativ, atât în cursul zilei de ieri, cât şi pe timpul nopţii, echipaje de salvatori au monitorizat zonele de risc şi au intervenit în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale şi populaţiei din județele Arad, Bihor, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Hunedoara, Ilfov, Tulcea, respectiv municipiul București, aflate sub avertizări hidrologice, Cod Portocaliu de inundații.
Astfel, cu ajutorul motopompelor remorcabile și transportabile, structurile profesioniste pentru situaţii de urgenţă au fost angrenate în misiuni de evacuare a apei din 20 de case, 26 subsoluri, respectiv 55 curţi și grădini.  Totodată s-a acționat pentru îndepărtarea arborilor căzuți din cauza vântului puternic. 
Pentru eficientizarea acțiunilor orientate spre siguranța comunităților, la nivelul județelor vizate de vremea rea au fost activate grupele operative și suplimentate efectivele de intervenție. 

În acest moment, nu mai sunt înregistrate situații care să pună în pericol populația, efectele inundațiilor fiind înlăturate cu operativitate de către pompieri.
Începând cu ora 09.00 și-au încetat valabilitatea codurile portocalii de inundații, însă având în vedere că este în vigoare o atenționare Cod Galben care vizează 19 județe din țară, peste 2.000 pompieri rămân la datorie și sunt pregătiţi să intervină în sprijinul comunităților.
Evoluţia efectelor generate de acest tip de risc este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional din cadrul IGSU.