Publicat: 1 Mai, 2013 - 09:46
Share

Marți, 7 mai 2013, orele 11.00, în Amfiteatrul III al Facultăţii de Litere a Universității din Lisabona, va avea loc inaugurarea celei de-a doua ediții a Colocviului dedicat Limbii Române, cu tema 70 de ani de limba română la Universitatea din Lisabona: Continuitate în Discontinuitate, organizat de Lectoratul de Limba Română din cadrul Departamentului de Lingvistică Generală şi Romanică, Institutul Cultural Român din Lisabona și Institutul Limbii Române din Bucureşti.

Evenimentul îi are ca invitați de onoare pe E.S. Vasile Popovici, Ambasadorul României în Portugalia, care va susține prelegerea cu titlul „Prezențe portugheze în literatura română (Mateiu Caragiale, Craii de Curtea Veche)” și pe Prof. Daniel Perdigão, cu prelegerea „A «última flor do Lácio» e a «mui dulce e bela» linguas. Ensinar romeno em Portugal e português na Roménia"/ „A «última flor do Lácio» e a «mui dulce e bela» linguas. Predarea limbii române în Portugalia și a limbii portugheze în România.” Prezența dlui Daniel Perdigão, lector de portugheză și responsabil al Centrului de Limba Portugheză al Institutului Camões a fost posibilă cu sprijinul ICR Lisabona.

Colocviul se va încheia cu proiecția a două filme despre România: Wild Carpathia (prin amabilitatea The European Nature Trust și Almond Films pentru Travel Channel) și Endereço Desconhecido – Roménia (prin amabilitatea Connect Comunicação pentru canalul portughez de televiziune națională RTP2). Filmele au fost produse cu sprijinul filialelor ICR de la Londra și respectiv Lisabona.

În săptămâna premergătoare colocviului, în holul de intrare al Amfiteatrului III, va fi deschisă publicului expoziția de fotografie Romania Seen Through Your Camera (A Roménia através da tua câmara) a tinerilor jurnaliști portughezi Daniela Guerreiro de Oliveira, Hugo da Mota Peixoto, João Pedro Correia și Joana Carvalho Fernandes.