Publicat: 22 August, 2016 - 17:18
Share

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Fundatia Konrad Adenauer (KAS), organizează în perioada 21 — 28 august 2016 cea de-a X-a ediție a Universității de Vară Râmnicu Sărat — Închisoarea tăcerii, o experiență în comunism.

Universitatea de Vară Râmnicu Sărat este prima de acest fel din România destinată studierii sistemului represiv comunist. Programul își propune să analizeze modalitățile de rememorare sub raport istoric și biografic a perioadei 1945-1989, invitându-și participanții să reflecteze asupra diverselor aspecte ideologice, sociale și politice. Întrucât efectele comunismului sunt încă resimțite la nivelul societății românești, o mai bună cunoaștere a trecutului recent poate ajuta la aprofundarea înțelegerii realităților prezente. Studenții vor avea oportunitatea de a participa la dezbateri și de a asista la prelegeri susținute de reprezentanți ai IICCMER, experți străini, istorici și cercetători în domeniul comunismului și post-comunismului românesc și est-european. Printre invitați se numără Ilinca IORDACHE, coordonator de program, Reprezentanta în România și Republica Moldova, Fundația Konrad Adenauer, Octav BJOZA, presedinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, Florin MÜLLER și Bogdan MURGESCU, Facultatea de Istorie, Universitatea București, Cristian Tudor POPESCU, critic de film, Jens HUTTMAN, Bundesstiftung Aufarbeitung SED-Diktatur, Germania, Ion SARION, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, Pr. Constantin NECULA, Facultatea de Teologie 'Andrei Șaguna' a Universității 'Lucian Blaga' Sibiu, Baczoni Dorottya, House of Terror, Ungaria, Alin MURESAN, Director General IICCMER, Lucian VASILE, Sef Birou Educație și Memorie IICCMER, precum și experții IICCMER Alina URS, Cătălin CONSTANTINESCU, Ioana MANOLACHE și Constantin VASILESCU.

La ediția din 2016 a Universității de Vară de la Râmnicu Sărat participă 18 tineri cu vârste cuprinse între 19 și 27 de ani din ciclurile licențial, masteral sau doctoral de la facultățile de istorie, filosofie, științe politice, sociologie, jurnalism, litere, drept, teologie din Universitățile din România și Republica Moldova.