Publicat: 14 Februarie, 2016 - 14:56

Comisia Europeană va studia un raport prin care se sugerează că gigantul suedez Ikea ar putea avea taxe neplătite de un miliard de euro din perioada 2009-2014, din cauza unor strategii de taxe agresive, informează nr.news-republic.com.

Cercetările conduse de o comisie din cadrul Parlamentului European pretinde că Ikea s-a struncturat în așa manieră încât a evitat plata a un miliard de euro în taxe pe parcursul a șase ani folosindu-se de paradisurile fiscale din Europa.

“Comisia a luat la cunoștință raportul și dezvăluirile care se fac prin intermediul acestuia și îl va studia în detaliu“, a declarat purtătorul de cuvânt pentru Servicii Financiare și Taxe, Vanessa Mock.

Conform comisiei, Ikea folosește “o serie de lacune ale taxelor din țări europene, țări precum Norvegia, Belgia și Luxemburg, și evită plata taxelor.“

“Una dintre tehnici este schimbarea drepturilor de autor de la fiecare magazin Ikea către o subsidiară din Norvegia, care se comportă ca o conductă. Drepturile de autor intră și ies din Norvegia fără a li se aplica taxe și sfârșesc în Liechtenstein, cel puțin parțial“, a adăugat comisia.

Ikea și-a apărat conducerea cu privire la taxe.

“Grupul Ikea este dedicat complet în administrarea operațiunilor sale într-o manieră responsabilă și sustenabilă și ne plătim taxele în conformitate cu regulile naționale și internaționale“, a declarat compania printr-un comunicat.

“Suntem dedicați în dezvoltarea afacerii noastre în Europa și tindem către un dialog continuu despre dezvoltarea armonioasă și corectă a unui sistem de taxe internațional“, se arăta în comunicat.

Raportul, publicat la sfârșitul săptămânii precedente, cere, printre altele, taxe mai dure din partea comisiei, precizând că un pachet recent de evitare a taxelor nu a mers destul de departe.